Recension

: Om inte
Om inte Carol Shields
2004
Norstedts
6/10

Lågmäld samhällskritik

Utgiven 2004
ISBN 9103011707
Sidor 273
Orginaltitel Unless
Översättare Rose-Marie Nielsen
Först utgiven 2002

Om författaren

Fotograf: Gerry Kapilow

Carol Shields (1935-2003) var kanadensisk författare och bland annat professor vid University of Ottawa. Hon fick sitt internationella genombrott med ”Stendagböckerna” som belönades med Pulitzerpriset 1995. På svenska finns också bland andra ”Kärlekens republik”, ”Mary Swann” och ”Om inte”.

Shields på Norstedts – Förlagets sida om författaren.

Sök efter boken

Om inte är en ganska tyst och försiktig bok. Jag har direkt ogillat omslaget och den har därför blivit liggande på min hylla en längre tid. När det nu tryter i bokhögen och det inte finns så mycket annat att tillgå har jag tillslut givit mig i kast men den.

Naturligtvis har jag haft fel. Är just nu mycket tacksam över det. För detta är en läsvärd bok och det passar mycket bra att läsa så här på hösten. Skådeplatsen är Kanada och klimatet känns rätt lika det som finns utan för mitt fönster.

Huvudpersonen heter Reta är i fyrtioårsåldern. Hon bor i ett trivsamt hus strax utanför en medelstor kanadensisk stad. Hon har en man och tre barn och har fram tills denna vår varit en mycket lycklig kvinna som skrivit böcker och arbetat som översättare.

Nu har dock något förändrats och det mycket drastiskt. Den äldsta dottern Norah har hoppat av universitet, avsagt sig sitt stipendium och sitter nu med tovigt hår i ett gathörn i Toronto och tigger. Hon säger nästan inget men håller en skyt som det står "godhet" på, framför sig.

I och med detta så har den trygga värld som familjen byggt upp runt sig fått sig en törn och Reta rannsakar sig själv och sin verklighetsbild. Vad betyder godhet? Vad är godhet och kan den som söker efter godhet stå ut i den här världen?

Boken utvecklas så sakteliga till att bli just ett resonemang runt de existentiella frågorna. Här byggs det hela upp runt Retas författarskap men även runt birollerna i berättelsen. Romanen har ett tydligt om än lågmält feministiskt patos som gör den än mer intressant. Kan det vara så att det är de patriarkala strukturerna som gör att det finns så många unga flickor som faktiskt inte står ut med livet längre?

Det som dock är problematiskt i boken är språket. Berättelsen är mycket en dialog med sig själv. En tystlåten sådan, där orden vägs innan de används. Det gör det hela komplicerat. När huvudpersonen, som är översättare från franska till engelska, i texten diskuterar franskans avsaknad av det engelska ordet som nu på svenska översatts med hentrevlig, blir det hela invecklat. Jag tror att Om inte skulle vinna ganska mycket på att läsas på originalspråk.

Jag är som sagt glad att den här boken blev liggande och att jag nu fått läsa den. Det är intressant att läsa om en rätt vanlig medelålders kvinnas feministiska funderingar. Jag rekommenderar den tillsammans med brasa och varm te.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2005-09-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-08 08:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1768

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?