Recension

: Europas sista sommar
Europas sista sommar David Fromkin
2004
Wahlström & Widstrand
7/10

Om spelet i kulisserna

Utgiven 2004
ISBN 9146210261
Sidor 315
Orginaltitel Europés Last Summer
Översättare Joakim Sundström
Först utgiven 2004

Om författaren

David Fromkin är lektor i internationella relationjer, historia och juridik vid Boston University. Bland tidigare böcker kan nämnas; ”A peace to end all peace” som han fick flera utmärkelser för.

Sök efter boken

"Nu släcks ljusen i hela Europa" sa den brittiske utrikesministern Edward Grey, när ljusen släcktes i Whitehall kvällen då Storbritannien och Tyskland förklarade krig. "Vi lär aldrig få se dem tändas igen i vår livstid", avslutade han. Efter ett otal diplomatiska turer och ett än mer komplicerat bakgrundsförlopp var tärningen kastad. Det var Europas sista sommar, året 1914. Det "långa" 1800-talet tog slut och världskriget var ett faktum.

I Europas sista sommar – vem startade första världskriget försöker David Fromkin reda ut de minst sagt komplexa faktorer som utlöste själva kriget. Vem låg bakom, hur kunde det ske är frågorna i fokus. Det är naturligtvis inga lätta frågor att besvara, många har försökt och över 5000 böcker har skrivits om veckorna från att Gavrilo Princip avlossade skotten mot Frans Ferdinand i Sarajevo till krigsutbrottet.

Svaren på frågorna måste emellertid sökas längre tillbaka i tiden och kan naturligtvis inte isoleras kring skotten i Sarajevo och turerna därefter. Fromkin redogör också, om än något kortfattat, både för läget i Europa under det tidiga 1900-talet och hur läget hade uppstått. Om imperiebyggena, nationalismen och de många gånger omtalade allianserna. Den internationella situationen var minst sagt allvarlig, Europa var en krutdurk 1914. Den största delen av boken ägnas dock åt turerna efter Sarajevo. På ett översiktligt och lättillgängligt sätt redovisas det diplomatiska spelet dag för dag och man kan inte låta bli att häpnas över vissa fakta. Exempelvis på hur dåtidens hökar agerade och hur hög krigsivern var på många håll.

Europas sista sommar är kanske inte det mest banbrytande verket om det första världskriget men boken är ändå mycket relevant. Kriget förändrade förutsättningarna i Europa och världen och konsekvenserna kan vi se omkring oss än idag. Spelet om hur kriget startade skulle också mycket väl kunna fungera som avskräckande exempel på hur fel det kan gå. Det är nämligen omöjligt att inte dra paralleller till mer sentida krigsutbrott med fingerade bevismaterial och falska förutsättningar när man läser den här boken. Tyvärr verkar det inte så vanligt att dagens makthavare drar lärdom av historien.

Per Warmark

Publicerad: 2005-08-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 12:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1719

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?