Recension

: En liten man i norr
En liten man i norr Anders Larsson
2005
Alfabeta
7/10

En liten man i en hysterisk värld

Utgiven 2005
ISBN 9150104861
Sidor 347

Om författaren

Anders Larsson är född 1952 och bosatt i Helsingfors. Efter en kort sejour som sjöman och på en missionsstation i Malaysia är han utbildad vid scenskolan i Göteborg och har arbetat som skådespelare och pjäsförfattare. Som dramatiker debuterade Larsson 1982 och som prosaförfattare 1995 med ”Fiskbilen och andra fabuletter”.

Sök efter boken

Jag läser den i små stycken, små stunder utspridda över många veckor. Jag blir så trött i huvudet av den lille mannens bestyr. Jag blir så förvirrad. Verkligheten vrids alldeles lagom långt för att upprätthålla en normalitet samtidigt som det absurda tränger in. Jag tycker synd om den lille mannen, jag blir arg på honom, jag känner med hans stackars lilla fru, jag irriteras av hans överspända dotter, jag fruktar den allseende Doris.

Den lille mannen är fången i byråkratin, på departementet. Där finns ändlösa korridorer, avdelningar som dyker upp och försvinner, enarmade män som lurar i hissarna… och den fantastiska Doris, världens mest eftertraktade sekreterare. Stämningen är Kafkaartad, om än en smula mer hysterisk.

Den lille mannen har flera dilemman: var står bilen, hur pratar man med tonårssöner, var gömde jag pistolen från ministermordet…

Larsson första roman är tätt skriven, hårt driven, absurd och mycket rolig. Den lille mannens irrfärder engagerar och roar samtidigt som de speglar stämningen i "världens kanske mest utvecklade land", som den lille mannen uttrycker sig. Ministermord, nepotism och otrohet – grå byråkrater på divaner och grötkokande tålmodiga mödrar.

Allt finns.

Det är en fröjd att följa den lille mannen och hans äventyr, Larsson har verkligen lyckats fånga den totala förvirring som ibland uppstår, och genom att vrida verkligheten, eller kanske bara se den på ett annat sätt, får han läsaren att känna att kanske är det min verklighet det är fel på. Kanske är den lille mannen den enda sansade i en hysterisk händelsekarusell.

Livet är inte lätt. Det är kontentan.

Anna Larsson

Publicerad: 2005-07-25 00:00 / Uppdaterad: 2005-07-25 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1706

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?