Recension

: Brummstein
Brummstein Peter Adolphsen
2005
Alfabeta
8/10

Brum brum, töcke dumt hövö vi fått

Utgiven 2005
ISBN 9150104802
Sidor 72
Översättare Ninni Holmqvist
Först utgiven 2003

Om författaren

Fotograf: Robin Skjoldborg

Peter Adolphsen är född 1972. ”Brummstein” är hans första bok på svenska. I Danmark har han även släppt två novellsamlingar. Av många har han jämförts med Jorge Borges bland annat.

Sök efter boken

Jag är svag för författare som vågar använda ett snävt perspektiv i sitt berättande. Den hårda och konkreta avgränsningen är liksom själva förutsättningen för att något väsentligt ska kunna bli sagt. Oftast blir det både originellt och absurt på köpet. Så är det med Brummstein. Den handlar om en sten.

I grottsystemet Hölloch i Schwiez letar banktjänstemannen Josef Siedler efter folket vrilyarna, de flydde Syndafloden genom att bygga en egen civilisation under jord utan inblandning av ytmänniskorna, året är 1907. Men han hittar dem inte. Istället hittar han ett klippblock som brummar så högt att han tillfälligt tappar hörseln och hör fyra toner i sitt huvud. Han hackar loss en flisa att lägga i en träask som han tar med sig upp. Tolv år senare dör han efter sviterna av en nedfallande schäslong.

Efter många omfattande och outsägliga omvägar och mellanhänder genom 1900-talets Tyskland, döps stenen till Zentraleuropäisches Mysterium av en konstnär och hamnar tillslut, drygt 80 år senare, i händerna på konsthistorikern Ulrike Breslauer. Hon kommer att bli den andra människan som får höra det brummande klippblocket. Cirkeln är sluten, men mysteriet kvarstår. Varför brummar stenen? Vad är det för raseri? Är det bara en resonator för jordens geologiska aktivitet som skapat Alperna, vilket författaren antyder?

Adolphsens stil kännetecknas av talrika kontraster på flera nivåer: fackspråk kontra det poetiska, evigheten kontra det korta livet, den stora historieskrivningen kontra den osynliga individen, det centrala kontra det perifiera, allvaret kontra det löjliga, natur kontra kultur, vetenskap kontra konst, etcetera kontra etcetera. Han får in så mycket i denna kortroman att det skulle kunna räcka till ett par serier på Discovery, några filmmanus och ett gäng Augustvinnare. Varje mening har en densitet som urberg.

Bara på den första sidan hinner han avverka jordens geologiska historia, det vill säga ungefär 4,6 miljarder år. Så tar han hjälp av Mark Twain:

Om Eiffeltornet i sin fulla höjd representerar jordens ålder, uppstod människorasen samtidigt med det yttersta lagret målarfärg på knoppen högst upp.

I det perspektivet är vi ingenting och hur betydelselösa blir inte våra ansträngningar och konstgjorda konflikter som världskrig och annat tjafs som inte tjänar något till.

Det handlar om människans oförmåga att ta till vara sina erfarenheter, som inte bara finns samlade i världslitteraturen … eller? Brummstein är ett hissnande och storartat liten mysterium, som förtjänar alla läsare den kan få, även om dess 71 sidor är tunnare än någonsin Eiffeltornets målarfärg i människornas samlade bibliotek.

Slutligen det citat av Nietzsche som Adolpshen tidigt infogar och som jag tror han har sett som sin stora utmaning att här försöka förverkliga:

Så skulle någon ha kunnat dikta en saga och ändå inte nog ha kunnat skildra hur ömkansvärd, hur skugglikt och flyktigt, hur meningslöst och godtyckligt det mänskliga intellektet framstår inför naturen … Men hade vi kunnat kommunicera med myggan, skulle vi ha förstått att även den svävar genom luften med samma patos och känner denna världens flygande centrum inom sig.

Ja, ni får ursäkta min entusiasm, den kan ju verka stötande, men Peter Adolphsen är kort och gott en smart jävel. I sommar åker jag till Danmark och köper hans två novellsamlingar Små historier 1 och Små historier 2.

David Enemar

Publicerad: 2005-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-01 13:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1651

2 kommentarer

vilken bra recension!

stoff Oregistrerad 2005-06-09 15:26
 

Magnifikt storslaget i sin anspråkslösa minimalism!

jonn Oregistrerad 2005-06-11 20:54
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?