Recension

: Kårnulf was here
Kårnulf was here Josefine Adolfsson
2004
Atlas
4/10

Drogmisär

Utgiven 2004
ISBN 9173891622
Sidor 170

Om författaren

Josefine Adolfsson är född 1973 och uppväxt i Lund. ”Kårnulf was here” är hennes debut som författare. Tidigare har hon bland annat läst på Dramatiska Institutet i Stockholm och skrubbat golv i Köpenhamn.

Nöjesguiden – Här finns filmrecensioner skrvna av Josefine Adolfsson.

Sök efter boken

Det finns många anledningar att testa knark. Men om dem står det inget i Josefine Adolfssons personliga knarkarexposé Kårnulf was here. Gissningsvis har Adolfsson stundtals haft vansinnigt roligt i sitt pillerpoppande. Om detta står det heller inget i boken. Istället är det total misär redan i första stycket:

När jag och min tonårsbästis Anna är femton, flyttar hon hemifrån till en 30 år äldre man som heter Charles. Vi sitter ofta i soffan på hans inglasade veranda och äter chokladkladdkaka och sköljer ner Valium, Stesolid, Sobril och Rohypnol tillsammans med te och honung. Vi håller alltid varandra i handen när vi somnar.

Detta är skickligt skrivet. På tre meningar sammanfattar Adolfsson berättelsens hörnstenar: det dåliga och trasiga sällskapet, det spektakulära medicinskåpsinventoriska namedroppandet, och sorgen. Ett sådant stoff skrivet med en förre detta knarkares stålpatos borgar för en intressant läsupplevelse. Marknadsföringen av Kårnulf was here som en dokumentär roman gör den ännu mer intressant – det har ju hänt på riktigt.

Tyvärr lyckas inte berättelsen väcka tillräckligt med engagemang för att hålla intresset vid liv. Problemet är en formsak. Kårnulf was here saknar helt dramaturgi. Den är skriven i ett slafsigt ogenomtänkt pseudodagboksformat. Och då känns benämningen dokumentär roman som en rökridå. Så trots ämnets allvar och Josefine Adolfssons rörande patos går verkan förlorad. Författaren har helt enkelt inte lyckats uppbåda tillräcklig konstnärlig disciplin.

Textutdrag (Visa/göm)

Elin Bennewitz

Publicerad: 2005-05-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-13 21:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1621

11 kommentarer

Kan inte hålla med om att det här är onyanserad drogmisär. Det är klart att det är jävligt misärt, men det är det ju. Eller 15-åringar som sitter fast i droger och prostitution är inte min idé om vad som är kul i alla fall. Däremot vänskapen, vanan och tryggheten hon på nåt sätt har i sitt beteende som gör det så svårt att sluta. Men recensenten är kanske mer ute efter att provocera och vara politiskt inkorrekt-cool än intresserad av boken. Får jag en känsla av.

Sträckläste dessutom boken i hopp om någon ljusning.

momo Oregistrerad 2005-05-08 18:06
 

Och hur intressanta diskussioner blir det om alla ska va så jävla p.k. hela tiden?!

Riddar K Oregistrerad 2005-05-08 21:13
 

Hmm måste de mesta böcker handla om knark väldigt förlöjligande…

Ardel Mürzighiz Oregistrerad 2005-05-08 22:32
 

Så vet vad Viktor G kommer göra när han är 25. Går på DI och bli statsponsrad gnälltomte. "Jag håller mig alltid i kuken när jag somnar", kommer han skriva.

Beng-tze Oregistrerad 2005-05-11 22:01
 

Slafsigt och ogenomtänkt? Jag tycker att "Kårnulf was here" är något av det mest formmässigt intressanta som getts ut på lång tid av ett svenskt förlag.

Precist, exakt, med massor av raseri och humor.

Anders Oregistrerad 2005-05-19 13:19
 

Jag hittade den här boken på biblioteket. Läste den på en dag. Den berörde mig så djupt.
Den är den bästa boken jag läst! känner igen mig och de sylvasa detaljerna gör att jag bara kan rekomendera dig till att läsa den! Den träffar som en gnistrandepil rakt in i mitt hjärta! Fantastisk!!!

Emmilie Göteborg Oregistrerad 2006-11-03 21:13
 

Så vaddå? Konstnärlig diciplin faller ganska platt om man förstår att det inte är därför boken är skriven. Intresset hålls vid liv för man vill ju veta hur det gick. Bra verkar det som.

Linö Oregistrerad 2007-02-02 15:03
 

Just därför att denna bok inte är uppbyggd som en vanlig roman blir den så originell. Kanske ingen tiopoängare, men defintivt bra i mina ögon – annorlunda, ärlig, nära. Jag tror visst att författaren haft konstnärlig disciplin – men den är av annorlunda slag och recensenten verkar inte känna igen andra sorters form än de ingångna.

Sanne Oregistrerad 2007-03-21 15:31
 

Inte heller ser jag vare sig första stycket eller boken som onyanserat. Minns en hel del fina ögonblick av vänskap och närhet.

Sanne Oregistrerad 2007-03-21 15:32
 

bästa boken någonsin. hittade den inklämd på en hylla längst in på bibloteket. ville lämna ifrån mig den, obehaglig och rätfram men jag kunde inte. så spännande !

Ellen. Oregistrerad 2008-04-26 12:40
 

jag kunde inte heller sluta läsa. tycker formatet är en styrka. som om man tittar på en dokumentär på TV, hopp mellan olika scener. starkt och berörande. tycker anledningar till varför drogerna tas kommer fram i undertexten, bakgrunden och barndommen.

lollo Oregistrerad 2012-09-21 11:38
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?