Recension

: Huset Scorfa
Huset Scorfa Stefan Torssell
2004
Nordisk Litteratur
6/10

Evolutionskonspiration

Utgiven 2004
ISBN 9197537616
Sidor 310

Om författaren

Stefan Torssell är född 1946. Han är fil. kand. och sjökapten och har haft en rad olika arbeten. Nu driver han förlaget Nordisk litteratur.

Nordisk litteratur

Sök efter boken

En kväll när läkaren Olof som vanligt sitter i sitt tysta, ensamma hus kommer hans syssling Tord plötsligt indråsandes och börjar förvirrat och uppjagat berätta en historia som börjar med en romsk familjs öden och äventyr vid andra världskrigets utbrott. Under berättandets gång sugs Olof in i skeenden han inte förmåt kontrollera. Han tvingas ifrågasätta allt det han tagit för givet och till slut har han bara sitt samvete kvar.

En ganska dramatisk historia, med andra ord. Det handlar om en parentes i evolutionen, ett möjligt avsteg från darwinismen, en ny mänsklig ras. Eller ja, en ras som på ytan är mänsklig, men som befriats från samvete och individualistiskt tänkande. En möjlig ny härskarras. Det blir av en slump Olofs uppgift att säkra den nya rasens överlevnad. De moraliska och filosofiska dilemman han ställs inför är det kitt som håller samman denna ganska spretiga berättelse.

Det handlar om mänskligt beteende, om rädslan inför det okända, om människors vägran att se det de inte vill se. Är darwinismen den ultimata vetenskapsteorin? Trovärdigheten i de vetenskapliga ansatserna är, trots de fantastiska inslagen, mycket hög. Den historia som rullas upp liknar inget annat, men känns ändå märkligt självklar.

Länge är dettta en mycket spännande roman, ett utmärkt bygge. Det rumphuggna och förutsägbara slutet drar tyvärr ned betyget något. Kanske är det också för att jag känner en viss mättnad inför konspirationsteorier. Kanske kan man också tycka att det är tråkigt att kvinnoskildringarna är mycket stereotypa. Det är horan och madonnan, eller snarare slavinnan och madonnan. Trist.

Det finns dock ett stort inslag av humor i "Huset Scorfa", en humor som gör att boken blir mer levande, en humor som blir ett naturligt inslag med tanke på den nya superrasens ursprung. Utan humorn hade det varit väl svårt att svälja. Vad hemligheten är? Nä, det tänker jag inte avslöja.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2005-04-10 00:00 / Uppdaterad: 2005-04-10 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1584

4 kommentarer

Som författare är jag tveksam till något i recensionen. Den är bra och väl skriven, mycket av det väsentliga har recensenten lyft fram. Jag gladde mig åt att humorn hade uppskattats. Humor är svårt. Det jag vänder mig mot är två saker.
1. Evolutionskonspiration. Det var först vid tredje genomläsningen som jag såg rubriken. Jag förstod inte vad det var för konspiration som åsyftades i texten. Jag har skrivit något så ovanligt som en idéroman. Sådana förekommer knappt i Sverige. "Huset Scorfa" granskar i romanens form Darwins vetenskapliga teori med vetenskapens egna metoder. Ett ovanligt grepp. Att granska är inte konspiration. I vårt land förekommer knappt någon diskussion om darwinismen. Den uppfattas som så självklar att den blivit en ideologi som förklarar det mesta om människan och människans villkor. Det är en författares uppgift att skriva om just den typen av frågor: vad innebär det att vara människa?
2 Recensenten skriver om horan och madonnan. Det förekommer tre kvinnor i boken. Madonnan torde vara Grethe, antar jag. Men hon är absolut ingen madonna. Olof (huvudpersonen) berättar historien i jagform. När han kom på sig själv att vara överdrivet präktig med att diska, tvätta, servera så insåg han att det inte var av omsorg han utförde dessa sysslor vid det tillfället utan av intellektuell feghet. När Grethe utför samma sysslor så är det uppenbart för läsaren att hon gör dem istället för att ställa frågor. Hennes man, Tord, genomgår stora personlighetsförändringar, men Grethe bara klappar honom på kinden. Hon gör det därför att hon saknar mod att förstå. Även insikt kräver mod. Jag har varit mycket tydlig med att skriva att människan är feg och jag låter människor gestalta detta tillstånd. Då uppfattar recensenten det som att när en kvinna uppträder på samma vis som en man så gestaltar hon stereotypen madonna.

Att slutet blev snabbt är en berättarstil. Händelserna kom slag i slag, då kan inte texten bli utdragen. Snabbt tempo=korta meningar. När boken nästan är slut, blir meningarna längre under de sista tio sidorna och läsarens eftertanke får plats. Jag har definitivt inte fuskat med slutet. En bok är till för läsaren. Jag ville att varje sekund skulle vara läsansvärd.
Stefan Torssell

Stefan Torssell, författaren Oregistrerad 2005-04-14 10:57
 

Först vil jag bara säga att det alltid är roligt när de författare man recenserat också besöker oss och läser recensionen. Det är en bekräftelse för oss på dbc att vi når ut. Vad gäller recensionen vill jag tacka för berömmet och klargöra vissa saker. Rubriken syftar på den konspiration (för det måste man väl ändå kalla den?) som Huset Scorfa står för. Släktet anser sig ju vara nästa steg i evolutionen och planerar att göra sig till samhällets herrar. Det var det som åsyftades, jag försökte inte på något sätt utpeka författaren som konspirationsteoretiker!
När det gäller kvinnobilderna är det främst den glorifiering av den avlidna hustrun samt skildringen av den "utvecklingsstörda" tjänstekvinnan som åsyftas. Tjänstekvinnan vet sin plats och är nöjd med att passa upp på grisar. (sic!)
En recension är alltid subjektiv, och jag kan bara beskriva en bok utifrån min läsupplevelse. Jag utgår från boken och det jag skriver är på inget sätt menat personligt mot författaren. Boken fick ju också bra betyg, och jag rekommenderar den gärna.

Anna Larsson Redaktionen 2005-04-20 18:42
 

Vad annat än en stereotyp könsbild är att vänta från en person som nästan på daglig basis skriver krönikor på rasistbloggen Avpixlat?

Jan Oregistrerad 2012-11-06 21:23
 

Hej Jan, jag brukar läsa Stefan Torssells krönikor på avpixlat. Personligen är jag starkt emot rasism och har ingenstans i Stefans krönikor funnit minsta tillstymmelse av rasism i hans krönikor.

Däremot är de ofta kloka och analyserande.

Glader Oregistrerad 2013-01-18 09:53
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?