Recension

: Witch. The Wild Ride from Wicked to Wicca
Witch. The Wild Ride from Wicked to Wicca Candace Savage
2001
British Museum Press
9/10

Mångsidig historisk bilderbok

Utgiven 2001
ISBN 0714127604
Sidor 128
Språk engelska

Om författaren

Candace Savage är född 1949 i Alberta och bosatt i Saskatoon. Hon är författare till en rad fackböcker om kulturhistoria och vilda djur, däribland ”Beauty Queens”, ”Cowgirls”, ”Aurora” och ”Bird Brains”.

Candace Savage – Mer om författaren.

Sök efter boken

I århundranden har häxor varit onda kvinnor med magiska egenskaper, sannolikt förknippade med djävulen. Det senaste århundradet, eller till och med decenniet, har det emellertid hänt något. Häxan har blivit en positiv symbol för kvinnlig makt. Ibland också en religiös figur, som i den new age-relaterade wiccarörelsen.

Hur gick det till? Hur gick vi från Häxhammaren och Blåkulla till nyandlig feminism och TV-serier som Förhäxad? Det är ämnet för Candace Savages bok Witch, en färgstark och underhållande bok från British Museums förlag.

Vid första anblicken är det lätt att fastna för bokens alla bilder. De utgör en fantastisk samling, från medeltida träsnitt och kopparstick till Disney och new age. Men texten är minst lika intressant, intelligent och trevlig.

I ett personligt hållet förord diskuterar Savage häxans uthållighet och användbarhet. Möjligheten att identifiera sig med häxor finns där nästan redan från början. Savage pekar till exempel på hur folksagornas hjältinnor friserats till att bli de mjäkiga, passiva unga tjejer vi är vana att se dem som, och hur häxan då blir den enda aktiva och starka tillgängliga kvinnan. I bilden av häxan finns utrymme för makt, handlingskraft och egen sexualitet.

Häxan som manlig sexuell fantasi däremot finns uppenbara belägg för i bild och text långt tillbaka i tiden. I vissa fall tycks häxmotivet enbart fungera som ursäkt för ren pornografi.

Men långt ifrån eländesskildring är det här en bok om möjligheter. Möjligheter att hitta starka kvinnliga symboler att identifiera sig med, möjligheter att vara subjekt istället för objekt. Trots historiska hemskheter finns en positiv underton. Det här är en fin bok som är verkligt rolig att läsa.

Att det mitt i löpande text tryckts in uppslag och sidor med särskilda små faktatexter är kanske mindre läsarvänligt, men den iver med vilken jag hoppar mellan texterna för att inte missa en smula illustrerar vilken kul och spännande bok det är. Liknelsen med barn i godisaffär känns inte omotiverad. Denna historiska bilderbok är frosseri av bästa slaget.

Ella Andrén

Publicerad: 2005-03-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 13:35

Kategori: Recension | Recension: #1568

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?