Recension

: I närheten av solen
I närheten av solen Hanna Wallsten
2005
Forum
4/10

Flickorna

Utgiven 2005
ISBN 9137124544

Om författaren

Fotograf: Christoffer Edling

Hanna Wallsten är född 1973 och bosatt i Stockholm där hon arbetar som journalist och busschaufför. ”I närheten av solen” är hennes debutroman.

Sök efter boken

En sak ska klarläggas: Jag hatar flickor.

Speciellt hatar jag att se dem i grupp. Att kliva in på ett café och se dem sitta tätt ihop, en med svartfärgat hår, en annan med palestinasjal och alla med vänsterpatos är vämjeligt. De sitter där förenade i fnitter, kärlekssorg, förståelse, ätstörningar och Zoloft men jag vill inget annat än gå fram och spy på dem.

Jag har aldrig förstått feminismen. Varför ska jag hålla ihop med såna som utesluter mig? Vad tror de förresten – att det går att lattja med väninnorna hela ungdomen utan konsekvenser? Ska sonen behöva få cigarettaska i sina blonda lockar bara för att han föddes innan mamma var färdig med cafélivet? Kvinnorna förtjänar sin låga lön. Och även om de inte förtjänar den, varför skulle jag vilja höja lönen för dem som alltid tittar på mig med elaka ögon? Hellre skulle jag mörda dem.

Första gången tanken slog mig var i skolan. Det var en flicka som redovisade ett projektarbete. Egentligen var det ett grupparbete men gruppens andra hälft fick inte sagt ett enda ord. Han var en liten, blyg och ful kille. Flickan var stor och hade många vänner. Om jag hade en kanyl, tänkte jag. Då skulle jag koppla den till en plastslang och sticka in den i halsen på henne. Långsamt skulle jag tappa hennes självsäkra kropp på blod. Blodet skulle fylla den strategiskt placerade plasthinken och hennes pladdrande röst skulle tystna.

Min favorit är egentligen vakuumpumpen, för den är så enkel. Då behövs bara ett nålstick i bröstet och en vakuumpump för att förvandla bröstet till en tom skinnpåse. Låt mig höra flickorna säga "det är så fel med all utseendefixering" efter den behandlingen.

Ibland när jag sitter på köksgolvet och dricker ljummet vin har jag några ögonblicks klarsynthet. Det här är säkert inga nyttiga tankar. Jag ser egentligen bara en lösning – att jag vore en homosexuell man. Då skulle jag flytta till en öde ö med Johnny Depp och slippa alla flickor och tortyrfantasier. Om han vill ha mig.

Ifall mina försök att beskriva de äckliga flickorna inte gett någon klar bild kan ni ta en titt på omslaget. Där sitter hon. Personifierad. På ett café. Fast läs inte boken. Eller gör det. Men beskrivningen av omslagsflickan är helt fel. På ytan stämmer det, hon äger ett café och hennes vänner är hennes familj. Men hon äter McDonalds-mat. Och helt egoistisk är hon inte. Det beror säkert på att Hanna Wallsten också är utanför flickornas gemenskap. Men hon vill in så mycket att hon skriver en bok i deras ära. Och det kan jag sympatisera med.

Textutdrag (Visa/göm)

Elin Bennewitz

Publicerad: 2005-02-21 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-28 17:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1535

43 kommentarer

Det där är bara självhat. Lär dig älska dig själv eller gå under.

Gustaf Söderfeldt Oregistrerad 2005-02-21 00:10
 

Håller med. Finns värre saker att vara arg på än flickor. Törs du inte hata killar? Som slår och våldtar och krigar? Sitta och vara arg på fnittrande tjejer…? De är varken märkvärdigare eller mindre ensamma än du. Det bara verkar så.

P Oregistrerad 2005-02-21 01:16
 

bra recension!

stoffe§ Oregistrerad 2005-02-21 04:48
 

alltid uppfriskande med lite inhemskt resonemang

- Oregistrerad 2005-02-21 09:36
 

Hallå? Vad ÄR det här för en recension? Jag tänkte, litet retoriskt, kolla upp hur många av orden som egentligen handlar om boken, men kan knappt hitta några… Det här är inte en recension, det är ett bittert blogginlägg. Skaffa dig en hemsida och sluta utge dig för att recensera oskyldiga böcker!

zahney Oregistrerad 2005-02-21 11:33
 

Först tyckte jag att recensionen inte verkade ha det minsta med boken att göra, men efter att ha läst förlagets reklamtext (länken till vänster) är jag beredd att ändra uppfattning.
Bra som krönika hur som helst, även om jag inte själv känner likadant.

Pontus Oregistrerad 2005-02-21 12:52
 

Vad är det här för recension ? Jag fattar inte varför den kvinnliga recensenten Elin Bennewitz ser som sin enda lösning att bli en homosexuell man för att bli kvitt sin inställng till flickor. Och varför skulle Johnny Depp vilja ha en homosexuell man på en öde ö ? Vad jag förstår så är Johnny Depp intresserad av tjejer. Så om Elin fortsatte att vara Elin så skulle hon säkert att större chanser på Johnny Depp.
Men vad har allt detta tramset med boken attgöra ?

Förvirrad Oregistrerad 2005-02-21 13:16
 

"Jag har aldrig förstått feminismen"..?? Utan den hade Elin inte fått gå i skola, skaffa sig ett yrke, bli myndig, ha abort- och preventivmedelsrätt, rätt att sitta i riksdagen, rätt att rösta… Så nog förstår hon feminismen alltid!

P Oregistrerad 2005-02-21 13:17
 

Lydde pontus råd och läste reklamtexten. Ändrade just ingenting. Vad är det för fel på caféliv? Ska mammor sitta hemma var och en för sig sig med var sin baby och gräma sig över fnittriga kvinnor som inte gör det? Jag förstår att Elin på något sätt ondgör sig över folk som har eller låtsas ha polare men inte uppskattar henne – men finns det inte en lösning, t ex att växa upp och se att svarttjejerna är lika skraltiga som man själv -? Ja, inte vet jag.

P (igen) Oregistrerad 2005-02-21 13:35
 

Det är så RÄTT med all utseendefixering och så fel med feminism? Eller?

Pricken Oregistrerad 2005-02-21 15:21
 

Har du läst för mycket Vice, sjuka människa!

Jesper Oregistrerad 2005-02-21 20:38
 

Tråkigt att du gör som så många, klumpar ihop och generaliserar. Du borde nog söka hjälp. Hur som helst borde sådana tankar som du presenterar inte publiceras på denna i övrigt fantastiska sida.

Anna Oregistrerad 2005-02-22 16:51
 

Det är väl lika bra att det kommer fram nånstans. Synd att du är ledsen, Elin.

P Oregistrerad 2005-02-22 18:31
 

det går inte hem i längden, att utge sig för att hata sitt eget kön. ingen tycker längre det är häftigt, du är bara dum.

Flicka Oregistrerad 2005-02-23 12:19
 

Enligt Linda Skugge, som också gav uttryck för det här tidigare, blir man väldigt populär bland killar. Men det kan väl inte vara Elins motivering för att skriva att hon hatar tjejer? Vore kul om du ville svara, Elin! Vi undrar och har oss här.

P Oregistrerad 2005-02-23 15:00
 

hur menar du att feminismen utesluter dig?

elsa Oregistrerad 2005-02-24 11:31
 

Det vore kul om recensenten ville förklara vad hon menar med stycket som börjar med "Ibland när jag sitter på…" och som avslutas med "Då skulle jag flytta till en öde ö med Johnny Depp och slippa alla flickor och tortyrfantasier. Om han vill ha mig."

????? Oregistrerad 2005-02-24 12:06
 

Kanske typ att ibland inser man hur lite man gillar tjejer och hur lite man gillar att vara tjej och om jag var bög skulle jag också vilja ha Johnny Depp. Eller? Tyckte inte att det var nåt som var svårt att förstå i det stycket. Det är ju i det läget helt klart synd att Johhny mest verkar gilla späda mörkhåriga tjejer med stora ögon.

R Oregistrerad 2005-02-24 14:56
 

Vad är det du vill ha sagt? Recensionen är bara ytlig och cynisk!

???? Oregistrerad 2005-02-24 16:57
 

Okej då är jag med. Tack för klargörandet "R"

?????? Oregistrerad 2005-02-24 18:20
 

Läste i mitt i söderort att författaren var "lyckligt gift med en tjej" uhh… denna bok blir man inte sugen på att läsa.

Ardel Mürzighiz Oregistrerad 2005-03-01 02:27
 

Menar du att du skulle låta bli att läsa en bok bara för att författaren är lesbisk eller bög?? Jaha, där försvinner en hel del författare för din del!

P Oregistrerad 2005-03-01 07:22
 

men… patetiska homofober! vore jag författare skulle jag var omåttligt STOLT över att du inte läste min bok! jag skulle inte vilja att du tog i den! så jag hoppas att du gör alla lesbiska författare en tjänst och låter bli att läsa tove jansson, anne holt… loser!

zahney Oregistrerad 2005-03-01 11:14
 

…Karin Boye, Val McDermid, Truman Capote, Jonas Gardell givetvis, "Gud som haver barnen kär, har du någon ull" (Levengood är ju gift med Gardell), Maria Lang som skrev om lesbisk kärlek i en deckare redan på 50-talet…

P Oregistrerad 2005-03-01 21:44
 

jag tycker att vi skrattar, haha, vi skrattar åt alla stackars homofober, haha!!

Anna Oregistrerad 2005-03-02 09:15
 

Till skillnad från homosexualitet går ju homofobi att bota. Att tycka illa om homopersoner är inget naturligt tillstånd.

P Oregistrerad 2005-03-02 10:53
 

Självklart har ju varje människa rätt att skriva här att man inte har någon lust att läsa en viss bok som är skriven av en kvinna som är gift med en anan kvinna. En sådan åsikt innebär inte att man med automatik är homofob. Att bedriva hets mot homosexuella är däremot inte okej, men det gör inte "P" heller.

Ta det lugnt Oregistrerad 2005-03-02 12:49
 

Om man inte vill läsa en bok enbart på grund av en persons homosexuella läggning, oavsett hur personen är som författare och människa – är man inte negativt inställd till homosexuella då? Vad annars?
Ska man också självklart kunna skriva att man inte vill läsa böcker av människor som tillhör andra grupper – svarta, judar, kvinnor, eskimåer? Måhända, men då blir det också reaktioner mot en så inskränkt inställning. Och det ska det väl självklart få bli?

P Oregistrerad 2005-03-02 15:12
 

Jag tycker att det är okej att inleda en recension med raderna "Jag hatar flickor" precis som Elin gör. I det här sammanhanget tycker jag inte att det är "hets mot flickor". Visst, hon är negativ mot flickor men det har hon rätt att vara. Hon får tycka så. Samma rättighet att uttrycka sin åsikt har ju givetvis den personen som skrev att en bok som är skriven av en kvinna som är lyckligt gift med en annan kvinna inte lockar honom till läsning. Det uttalandet gör honom absolut inte till homofob.

Skärpning Oregistrerad 2005-03-02 18:34
 

nu tycker jag att yttrandefriheten börjar gå till överdrift här… att bojkotta någons verk på grund av dennes sexuella läggning är inte bara fånigt, det tyder också på att man har fördomar. Särskilt det där "uuh"… fördomsfritt??!! Knappast! Sällar mig till tidigare kritiker här. Om jag skriver, "Jag tänker då inte läsa Imre Kertesz – har läst att han är jude, uuh…" så skulle nog ingen säga att det är min rättighet och att jag inte är antisemit. Det är så lätt att glömma bögknackning och rosa trianglar med fina friheter framför ögonen!

zahney Oregistrerad 2005-03-02 20:36
 

Håller med. Börjar undra vad helskotta en homofob egentligen är? Om det inte är en som tycker illa om homosexuella, vad är det då? Hur vet man att en sådan "absolut inte är homofob"?

P Oregistrerad 2005-03-02 22:29
 

Jag påstår att den där killen som säger att han inte blir direkt sugen på att läsa en bok som är skriven av en kvinna som är lyckligt gift med en annan kvinna, har sin fulla rätt att tycka så. Ett sådant uttalande gör honom heller inte automatiskt till homofob. Yttrandefriheten måste värnas. Det är när man börjar förbjuda åsikter som den här som det börjar bli farligt. Ytterligare en aspekt: Hans uttalande KAN t.ex. tolkas på fler än ett sätt, beroende på VAD i hans meddelande som man betonar. Till exempel KAN det förhålla sig så att personen ifrågas erfarenhet är att personer som är LYCKLIGT GIFTA inte skriver så bra eller till och med tråkiga böcker. Eller hur ? Och att tycka att författare som är lyckligt gifta med varann skriver tråkiga eler dåliga böcker får man väl tycka va ?
Ytterligare en anledning till varför hans åsikt ska tillåtas här.

Tolkning Oregistrerad 2005-03-03 12:06
 

Att någon är honofod eller inte har absolut inget med yttrandefriheten att göra. Uttalanden man kan göra på grund av att man är homofob kan ha det.

Uttalandet hade kunnat tolkas som du antyder om inte själva poängen var att det var en kvinna som var gift med en annan kvinna. Om uttalandet hade gällt gifta generellt hade det varit en annan sak. Gifta är inte en utsatt minoritet.

Björn Hagström Redaktionen 2005-03-03 13:00
 

Tolkning, du blandar ihop saker. precis som Björn säger. Man har rätt att tycka vad man vill och säga det högt också. Man kan alltså säga homofoba saker och ha rätt till det. Det är när man börjar hetsa som det bli förbjuder.

P Oregistrerad 2005-03-03 13:58
 

Blev lite uttråkad av bokens innehåll också sen förstärktes intrycket av uttråkning på grund av författarens homosexualitet författaren gör boken.
Självklart kan homosexuella också skriva bra böcker det är inte det jag menar.

Ardel Mürzighiz Oregistrerad 2005-03-03 16:29
 

"försvinner en hel del författare för dig" jaha det finns väl tillräckligt med författare som ej är homosexuella om man är av den åsikten det är inte så att dom har skrivit så många viktiga måste-läsa historier direkt.

Ardel Mürzighiz Oregistrerad 2005-03-03 16:32
 

Jag anser fortfarande att någon som hävdar att han inte blir direkt sugen på att läsa en bok som är skriven av en författare som är gift med en annan tjej inte per automatik är homofob. På den punkten verkar vi vara överens.
Jag anser inte heller att hans åsikt hetsar mot homosexuella. Där verkar vi också vara överens. Det där som du hävdar vara "själva poängen" är ju faktiskt din TOLKNING. Så självklart ska killen få yttra en sådan åsikt här.

Tolkning, Björn Oregistrerad 2005-03-03 18:29
 

Ardel: Visst, vill man bara läsa heterosexuella författare så står det en fritt. Det är korkat, men det är tillåtet att vara det.
Tolkning: Man får säga att man inte gillar en bok för att författaren är lesbisk. Man får också säga ett det är en fånig inställning. Och det är vad vi har gjort. Björn har rätt, poängen i inlägget var att det var det där med fru som var uschligt. Skribenten så inte gift – hu! Han/hon sa: gift med en kvinna- hu!

P Oregistrerad 2005-03-03 20:19
 

Tolkning: Jag talade inte om det ursprungliga inlägget utan om det signaturen "Ta det lugnt" skrev 2005-03-02 12:49:

"Självklart har ju varje människa rätt att skriva här att man inte har någon lust att läsa en viss bok som är skriven av en kvinna som är gift med en anan kvinna."

Det kändes som att det mest var det diskussionen handlade om och inte det ursprungliga inlägget. Jag var lite olkar där.

Björn Hagström Redaktionen 2005-03-03 22:50
 

En ren idiotrecension. I nivå och i stil med det bittra nonsenspladder som Linda Skugge gödslar landets fjortisar med.

B Oregistrerad 2005-04-11 00:06
 

jag tyckte det här var roligt.

maxim Oregistrerad 2005-06-07 09:47
 

Patetiska homofober=)

Blü Oregistrerad 2005-08-10 18:35
 

Intressant text, väcker många tankar. Alla är
trots allt inte nyttiga idioter.

Pridde Oregistrerad 2006-08-03 06:49
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?