Utgiven | 2003 |
---|---|
ISBN | 9153423762 |
Orginaltitel | Coffee - discovering, exploring, enjoying |
Översättare | Jeanette Johansson |
Jag är förmodligen inte ensam om att känna mig lite vilsen och otrendig i latteträsket när snabba beslut krävs och kunskapen kring skillnaden mellan en macchiato och en cappuccino scura är viktigare än att kunna cykla. Hattie Ellis har skrivit boken Kaffe med underrubriken "upptäck, utforska, avnjut" och där om någonstans borde jag ju kunna bli upplyst.
Ellis inleder med att berätta om kaffets historia och lite kuriosa kring det första franska caféet till exempel, enligt utsago Café Procope som öppnade 1689. Lite tvärsäkert hävdar hon även att det var efter Boston Tea Party som amerikanerna avfärdade teet som opatriotiskt och övergick till att bli en nation av kaffedrickare. Svårt att kontrollera och kanske inte helt vetenskapligt belagt.
Hon fortsätter med att skildra berömda kaffedrickare – Voltaire hällde i sig 50 koppar per dag – och går sedan in på bönornas ursprung, förvaring, termer och rostning för att sedan följaktligen komma in på själva brygden. Hemligheterna bakom den perfekta koppen och hur det där med espresso egentligen fungerar är intressant läsning.
Den stora behållningen är ändå kapitlet med recept. Vad sägs om kaffeglass, mockatryffelpaj och kaffecheesecake? Boken är också vackert illustrerad med riktigt snygga kaffebilder som är lika trendiga som lattekulturen i sig.
Betyget naggas dock i kanten av genomgående lite väl generaliserande utsagor som till exempel: "Små koppar kaffe ger bränsle åt italienarna. Det verkar passar deras fart och sinnelag; till och med de puttrande vesporna verkar gå på espresso." Där ser man! Småsaker som slarvfel/korrfel (böner istället för bönor, klassiska istället för klassisk, cheescake istället för cheesecake) och ett antal satsradningar gör att helhetsintrycket inte blir helt gediget.
Nätet svämmar över av information om kaffe och kaffets historia. Om det bara är kunskapen man är ute efter kan man lika gärna hitta det online som att läsa den här boken. Framför allt om man vill kunna jämföra fakta. Om man däremot känner för att trivselbläddra lite i en snygg bok samtidigt som man uppdaterar sitt kaffekunnande fungerar Kaffe alldeles utmärkt.
Nu är jag i alla fall upplyst. Det känns tryggt att äntligen ha förstått skillnaden mellan latte och café au lait som jag har funderat lite sporadiskt över ända sedan latten ersatte café au lait på svenska caféer. Latte är gjort på espresso – café au lait på bryggkaffe. Svårare än så var det inte. Tack för kaffet.
Publicerad: 2005-02-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-30 12:30
Inga kommentarer ännu
Kommentera eller pinga (trackback).