Recension

: Blodsbröder
Blodsbröder Ingvar Ambjørnsen
2004
Ordfront
5/10

Du är galen

Utgiven 2004
ISBN 9173249629
Sidor 224
Orginaltitel Brødre i blodet
Översättare Hans-Jacob Nilsson och Åsa Jonason
Först utgiven 1996

Sök efter boken

Den här romanen är en lögn. Frågan är bara om det är en elak lögn eller en snäll lögn.

Blodsbröder handlar om vännerna Elling och Kjell Bjarne som lärde känna varandra på en psykiatrisk klinik. Blodsbröder är den andra boken i en trilogi om de två och tar vid i samband med att de flyttar in i en lägenhet i Oslo som ett sista led i återanpassningen till verkligheten. Där utvecklas de från folkskygga tv-tittare till krogbesökare, kattägare och låtsaspappor.

I bokens början är de rädda för telefonen och människorna utanför men de måste ju trots allt bege sig utanför hemmets trygghet ibland för att köpa mat. Och varje gång de vågar göra något nytt kan de komma hem stolta och betryggade, för det händer aldrig något dåligt. När de bestämmer sig för att skaffa katt letar de reda på en annons i tidningen. De kommer för att hämta djuret och möts av en snäll dam som bjuder på sockerkaka och förklarar att det ju inte är något extra besvär att ha två katter om man ändå ska ha en. Elling och Kjell Bjarne går därifrån med var sin katt och en varm känsla i bröstet. Men de kunde lika gärna ha mötts av en trött morsa med en skrikig unge som skrattar åt Kjell Bjarnes frågor och pekar på hans tjocka mage. Fenomenet upprepas bland annat när Elling för första gången i sitt liv går till en bar – då inleder en sofistikerad äldre herre ett samtal med honom. Han kunde lika gärna hamnat bredvid tölpar ivriga att gapa om alla fittor de erövrat och nöjda att få skratta åt Ellings uppenbara brist på erfarenhet.

Nu är det kanske inte så svårt att acceptera en vision av en värld som genomgående besvarar välvilja med mjukhet och en satsning med vinst. Det är någon sorts utopi. Problemet är att en handling utan hinder att övervinna och en tillvaro där allting bara blir bättre och bättre i en jämn takt inte är särskilt spännande. Det är lätt att tappa intresset för Elling och Kjell Bjarne, för det märks att allt kommer att gå bra. Möjligen är det så att Blodsbröder helst inte borde läsas som fristående roman. Elling och Kjell Bjarne är säkert mer fängslande för en läsare som känner till mer om deras personliga bakgrunder. Vid några enstaka tillfällen skymtar också en lite hårdare värld fram, men det är fortfarande genom ett utopifilter. Det framgår att Kjell Bjarnes mor var alkoholist, men det tillhör det förflutna och inte den verklighet som vännerna lever i nu.

Det är faktiskt lite svårt att förstå vad som hänt med alla hjärnspöken som de två herrarna måste ha samlat på sig under livet. Med tanke på att Elling flyttade hemifrån först när han var fyrtio, och då till en psykiatrisk klinik, verkar Elling förvånansvärt välbalanserad. Han har en lätt touch av social fobi, men är inte galen. Både han och Kjell Bjarne är precis som alla andra människor, de är kanske lite excentriska men inte galna trots att de i boken hela tiden gör anspråk på att vara det. Det är elakt att få folk att tro att människor som får psykiatrisk vård inte är konstigare än så. Det är elakt mot alla excentriker, enligt den synen behöver de alla vård för att kunna inkluderas i samhället. Det är också elakt mot de riktigt tokiga människorna som plötsligt förflyttats ännu längre bort från normen.

Det är alltså den elaka lögnen. Kan hända finns den där för att upprätthålla den snälla lögnen om den utopiska världen. Det går nämligen att skratta åt en excentriker. Blodsbröder är en humoristisk bok och att skratta åt en tokig människa är elakt. Elakt på ett sätt som inte passar in i en värld där gott bemöts med godhet.

Textutdrag (Visa/göm)

Elin Bennewitz

Publicerad: 2004-11-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-03 18:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1412

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?