Recension

: Muskot
Muskot Kristin Valla
2001
Norstedts
5/10

Kärlekens svåra skola

Utgiven 2001
ISBN 9137118846
Orginaltitel Muskat
Översättare Ulf Gyllenhak

Om författaren

Kristin Valla har under många år bott och studerat i Venezuela, men arbetar numera som journalist i Oslo. ”Muskot” är hennes debut.

Sök efter boken

Aktörer: Gabriel Angèlico, mannen med hjärtat på fel ställe (rent fysiologiskt alltså). Och Klara Jorgensen. Plus ett par till biroller. Plats: Venezuela. Närmare bestämt en högskola inåt landet, där Angèlico är en av lärarna. En skola långt ifrån det av honom så efterlängtade havet. Och Angèlico, en charmerande lärare, som lätt får sina elever att skratta. Till och med åt de mest tråkiga ämnen, som verbs böjningsformer.

Men så kommer då Klara in som elev, från ett främmande land. Inte för att Gabriel är ovan vid främlingar, trots att han aldrig varit utanför sin hemstad. Men han undervisar många gäststudenter varje år på skolan. Men med Klara är det något speciellt. Redan från första stund vet han; väntans tid är förbi. Här står hon, som han letat efter. Gabriel blir som besatt. Han försöker att upprätthålla masken som en god lärare, som om han är helt ointresserad av Klara. Men det blir allt svårare, för hon har ställt hela hans värld på ända. Klara har det inte särskilt mycket lättare hon. För hon är å ena sidan betagen av Angèlico, samtidigt som hon å andra sidan redan har det ihop det med en av birollerna; William Penn, en sjöfarare som hon träffat under sin tid i Karibien.

Det utvecklar sig till en allt mer komplicerad kärlekshistoria dem emellan. Eller kanske snarare en historia av obesvarad kärlek. För medan Gabriel blir allt mer säker på sin kärlek, så är det inte ömsesidigt. Det är en trevlig historia, som utan att bli överdriven lyckas ta upp många av kärlekens svåra problem. Men det känns å andra sidan inte som en bok som fängslar mig särskilt djupt.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2002-01-07 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-03 19:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #437

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?