Recension

: Här är ditt liv
Här är ditt liv John O'Farrell
2004-08-25
Prisma
5/10

Kändisliv

Utgiven 2004-08-25
ISBN 9151842661
Sidor 263
Orginaltitel This is your life
Översättare Eva Johansson

Om författaren

Fotograf: Robin Matthews

John O’Farrell anses vara en av de ledande manliga författarna i England i samma genre som Nick Hornby och Tony Parsons. Han har ett förflutet inom TV och radio och har bl a skrivit manus till Spitting Image och bidrar varje vecka med humoristiska och satiriska kolumner i The Guardian och The Independent.

Sök efter boken

I sitt hem i Sussex sitter den 13-årige Jimmy Conway och skriver. Jimmy är övertygad om att han kommer att bli rik och berömd en vacker dag, och att han då kan behöva ett par påminnelser om var han kom ifrån för att inte helt tappa fotfästet. Alltså skriver han nu brev till sitt äldre jag med goda råd som ”ta inte droger”, ”ligg inte med kvinnor som bara är ute efter dina pengar” och ”akta dig för galna fans som hotar dig med vapen så att du inte slutar som John Lennon”.

Många år senare hittar Jimmy breven och inser att hans drömmar aldrig blev verklighet; han är 35, har ett deltidsjobb som lärare, är notorisk ungkarl och varken rik eller det minsta lilla berömd. Då griper ödet in: i samma lilla stad som Jimmy bor en berömd TV-personlighet, och när denne dör råkar Jimmy bli intervjuad i TV. Någon frågar om han också är i showbiz? Jodå, han är komiker, drar han till med. Och vips, på nolltid blir han med hjälp av skvallerblaskor och väl iscensatta bluffar Englands störste ståuppare – allt utan att någonsin ha dragit en endaste vits inför publik. Och nu måste han försöka undvika att göra det, eftersom han då skulle blåsa hela grejen; han är nämligen inte speciellt rolig.

John O’Farrells bok ska väl vara en satir på det moderna kändissamhället, där det viktiga inte är vad man kan utan att man syns på TV och löpsedlar, och där det är så viktigt att vara med på det allra senaste att ingen vågar ropa ”Eh… är inte kejsaren lite… naken?” Och nog förtjänar detta en satir eller femton; men Här är ditt liv är helt enkelt lite för mjäkig. Ett tag är det småkul med betraktelser av typen ”vinnaren i Big Brother är mer berömd än vice premiärministern” men efter ett tag blir det tjatigt – O’Farrell kan inte se en öppen dörr utan att hans högerfot kliar efter att få sparka in den. Efter den lyckade inledningen verkar han inte riktigt veta vad han ska göra med sin huvudperson som framstår som en första klassens velpotta, och när man kommer fram till slutet (med en rejält förnumstig sensmoral värdig den 13-årige Jimmy Conway) blir känslan mest ett ”jaha”.

Helt bortkastat är det inte. O’Farrell lyckas på vägen dit strö en del rätt träffsäkra kommentarer, pepprar oss med torr humor och ironi så ofta att några av dem måste gå hem och ge ett garv, och även de brev den unge Jimmy skriver till den äldre Jimmy är ofta rätt kul. Men en värld där Paris Hilton anses beundransvärd kräver skarpare satir än så här. Som underhållning för stunden duger den, men Här är ditt liv känns nästan lika ytlig som den kändiskult den parodierar.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2004-09-10 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-06 19:30

Kategori: Recension | Recension: #1332

2 kommentarer

Jimmy Conway heter även DeNiros rollfigur i "Maffiabröder". Någon koppling?

The Great Wide Open Oregistrerad 2004-09-10 10:58
 

Svårt att tänka mig det. O'Farrells Conway är som sagt en ganska velig typ – ganska långt från DeNiro. Nu var det i och för sig ett tag sedan jag såg "Maffiabröder", men…

Björn Waller Redaktionen 2004-09-10 11:54
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?