Recension

: Frans G Bengtssons Röde Orm Del 4
Frans G Bengtssons Röde Orm Del 4 Charlie Christensen
2004
Galago
6/10

Röde Orm är i hamn

Utgiven 2004
ISBN 9189248562
Sidor 56

Om författaren

Charlie Christensen är född 1958 och är sedan 1988 bosatt i Pamplona, Spanien. Han är välkänd som samtidsgisslare genom den tecknade figuren Arne Anka. Han har också skrivit en barnbok, flera pjäser, filmmanus samt en serieversion av Frans G Bengtssons ”Röde Orm”.

Sök efter boken

Han gjorde det! Jag var långt ifrån säker på att vi verkligen skulle få se slutet på Charlie Christensens kvartett av Röde Orm i serieformat. Härligt. Han har tagit den tid och kraft i anspråk som historien kräver och det känns bra. Det var ett bra beslut att dela på det i flera delar istället för att ge ut ett lite tjockare album som inte hade blivit helt rätt på något sätt. Mina farhågor om att Christensen inte skulle lyckas hitta en publik verkar ha varit obefogade och det är intressant. Man undrar lite om det kan öppna dörrar för fler spännande projekt och kanske till och med för nya förmågor? Man kan alltid hoppas.

Jag har ett speciellt förhållande till boken, det var en av de första jag läste på egen hand och verkligen älskade. Det var stort, väldigt stort, och det gjorde att jag snabbt köpte första delen i serien när den kom ut. Något jag aldrig ångrat och det tror jag inte du kommer att göra heller.

Den här gången är Orm hemma igen och tar del i ett plundringståg till England och vikingarna går som vanligt genom livet med sin pragmatiska inställning. Trots den engelska kungens påbud om böner för fred får vikingarna det slag de längtat efter. Vid en drabbning blir de bombarderade med spjut och slänger ur sig:

"Se, nu har de kastat alla sina spjut!"
"Det var fasen till stridsteknik!"

Efter det kommer slungade stenar:

"Jaha, och nu har dom slungat alla sina stenar..!"
"Britter, vet du…"

Det har varit tonen genom alla de tre tidigare delarna och det är inget som har förändrats till den fjärde.

Men inte ens vikingarna kan vara helt opåverkade av kristendomens frammarsch genom Europa. Till och med Orm går till slut med på att döpa sig för att kunna göra verklighet av sina planer på bröllop med den fagra Ylva.

Det slår mig att det finns en hel del likheter mellan hur vikingarna framställs och hur vi svenskar ofta uppfattas eller porträtteras; enkla, rakt på sak och ibland lite enfaldiga men förvånansvärt ofta ändå på den vinnande sidan. Så här i OS-tider är det nära till hands att dra paralleller till Karolina Klüft som spelar på alla dessa egenskaper.

Du som följt serien fram till nu kommer naturligtvis att köpa denna utgåva också men om du inte börjat ännu kan det vara idé att vänta på samlingsvolymen som förhoppningsvis kommer lagom till julhandeln. Köp den. Du kommer inte bli besviken.

Björn Hagström

Publicerad: 2004-08-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-27 23:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1309

2 kommentarer

Kul att läsa en så entusiastisk recension!
Men du Björn, som vet – sa de verkligen "fasen till stridsteknik" hos Frans G? Fan var väl inte uppfunnen hos vikingarna före kristendomen?
Du som gillar kärva repliker, läs de fornnordiska sagorna (om du inte redan gjort det)! Han som fick ett svärd i sig, tittade ner på det och sa: De är mycket i bruk nu, de här bredbladiga svärden.

Strax efter lunch Oregistrerad 2004-08-24 13:19
 

Har tyvärr dålig koll på vad originalet säger. Det var aldeles för länge sedan jag läste det men du har rätt, det låter lite konstigt. Skitsamma, det funkar som serie och jag hoppas fler läser det.

Björn H, dagensbok.com Oregistrerad 2004-08-24 16:59
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?