Recension

: Frans G Bengtssons Röde Orm Del 2
Frans G Bengtssons Röde Orm Del 2 Charlie Christensen
2001
Galago
6/10

Röde Orm är tillbaka

Utgiven 2001
ISBN 9189248244

Om författaren

Charlie Christensen är född 1958 och är sedan 1988 bosatt i Pamplona, Spanien. Han är välkänd som samtidsgisslare genom den tecknade figuren Arne Anka. Han har också skrivit en barnbok, flera pjäser, filmmanus samt en serieversion av Frans G Bengtssons ”Röde Orm”.

Sök efter boken

Charlie Christensen är utan tvekan mest känd för Arne Anka, den cyniska, bittra. Missförstådda och kåta Ankan som blev stämd av Disney. Genom att använda en falsk näbb kom man tydligen runt de problemen. För ett antal år sedan var det svårt att undgå alla Arne t-shirts. Själv hade jag en av de allra första som inhandlats i det lokala seriehaket med citatet "Att tänka innan man talar är som att torka sig i röven innan man skiter". En klassiker helt enkelt och tröjan håller fortfarande. Kvalitet, precis som Arne Anka.

Christensens nya projekt att göra seriebok av klassiken Röde Orm är beundransvärt. Det är ingen lätt uppgift att i bilder tolka ett så populärt verk. Min första reaktion var misstro. Det såg ut som ett billigt försök att tjäna pengar på någon annans arbete. När jag sedan såg att det var Christensen som stod som författare mjuknade jag en del och köpte till och med ett eget exemplar. Det är svårt att göra sig fri från gamla idoler. Besvikelsen var dock påtaglig när man insåg att det inte var hela boken i serieform i första volymen utan att det skulle komma fler delarÂ…kanske. Det är ett välkänt faktum att om inte första boken säljer bra är risken stor att det inte blir fler delar. Första delen var i och för sig så tunn att ett försök att få in hela historien där endast hade blivit löjligt.

Nu har det visat sig att mina farhågor var obefogade då del två finns att köpa så första delen måste ha sålt hyfsat bra i alla fall. Det var många år sedan jag läste Röde Orm i bokform och jag kommer inte ens ihåg huvuddragen i historien vilket gör att jag inte blir besviken över eventuella skillnader mellan de två verken. Det innebär också att jag har svårt att uppskatta hur många delar till det blir men det är i alla fall minst en till.

Historien är spännande, det är vältecknat och den korthuggna, lite trumpna stilen jag trots allt kommer ihåg från boken finns kvar. De som minns gudinnorna Arne Anka alltid suktade efter men oftast inte fick får även de något litet ut av boken. Den mänskliga stilen i bildspråket är även det detsamma som i tidigare alster. Det som känns igen gör att man känner sig hemma och väl till mods men boken och historien är så skild från det Christensen gjort tidigare att likheterna slutar där. Vem kan då vara intresserad av boken? Alla som läst och älskat Arne Anka bör ta sig en titt om inte annat så för att det är ett av Christensens verk. Det är ingen barnbok även om jag tror att i alla fall ungdomar (yngre tonåren) kan ta till sig den. Framför allt tror jag att alla de som älskat boken får ut något av serieversionen. Om inget annat så är det ännu ett besök i Röde Orms värld och det är något man bör ta vara på.

Problemet med att identifiera målgruppen är nog bokens största problem och något som känns igen när det gäller alla vuxenserier. Inställningen att serier är till för barn och inte vuxna är bara att beklaga. När jag letade igenom bokhandlarna i Örebro för att hitta ett ex att recensera (mitt recensionsexemplar från förlaget kom inte fram i tid) var jag tvungen att gå till fyra olika innan jag hittade en med några ex kvar. Jag fick dock reda på att den i ett fall stått under barnböcker, i ett fall under någon diversekategori och jag hittade den under Humor. Jag kan förstå att den står under barnböcker då det i alla fall är en seriebok även om innehållet inte lämpar sig speciellt väl för barn men humor är definitivt fel kategori. Visst är det en bitvis riktigt rolig bok men som kategori passar det inget vidare. Själv vet jag inte riktigt vad den passar men i bokhyllan kommer den placeras bredvid Bloom County, Kalle & Hobbe, Rocky och givetvis Arne Anka även om "Bombad & sänkt" inte riktigt passar i formatet.

Jag undrar om inte Jan Guillous framgångar med serien om Arn är en av anledningarna till att denna version av Röde Orm har sett dagens ljus över huvud taget. Nu handlar det om helt skilda tidsperioder men det är ändå historiska romaner med Sverige som grund. Fler liknelser än så får man dock leta efter och Röde Orm har ju visat att han klarar av att stå på egna ben lång innan Arn var en glimt i Guillous öga.

Generellt sätt måste jag säga att jag rekommenderar Röde Orm om du är sugen på något lite annorlunda, den tar inte speciellt lång tid att läsa. Priset på lite över 150 kronor är relativt högt men så är det när man handlar kvalitet. "Buy quality, cry once" är ett uttryck jag verkligen gillar. Om du missade första delen kan det kanske bli svårt att hitta den i bokhandlarna men på förlaget går de att beställa båda två.

Björn Hagström

Publicerad: 2001-07-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 20:48

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #263

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?