Recension

: Roman med kokain
Roman med kokain M. Agejev
2004
Fischer & Co
4/10

Knark piggar upp

Utgiven 2004
ISBN 9170549958
Sidor 198
Orginaltitel Roman s kokainom

Om författaren

De enda kända verken av M. Agejev (möjligen ett pseudonym) är en novell samt romanen ”Roman med kokain”. Båda utkom i början av 1930-talet på ett exilförlag i Frankrike. Mycket lite är känt om Agejev utöver att han var en rysk jude som på 1930-talet uppehöll sig i Turkiet, och där upphör alla spår efter honom.

Sök efter boken

Roman med kokain, är en genial titel. En lika stilig och ärlig förmedlare av både intelligens, dekadens, energi och hopplöshet finns inte. På pocketbokens baksida står ”M. Agejev är ett av den moderna ryska litteraturens mysterier”. Romanen skulle kunna vara den perfekta sammansmältningen av Dostojevskijs Brott och Straff och Primal Screams ”Velocity Girl”. I verkligheten är den något helt annat.

De första kapitlen i boken ägnas åt två händelser som etablerar protagonisten Vadim Maslennikov som en osympatisk och bortskämd yngling. Han skäms för sin gamla fattiga mor, men tar med glädje hennes sista slantar för att kunna roa sig samtidigt som hon inte har hela kläder att ta på sig. Han förför en ung flicka och tar med henne till ett hotellrum som hyrs ut timvis trots att han är medveten om att han kommer att smitta henne med en könssjukdom. När de kommit ut från hotellet funderar han på hur hon skiljt sig från alla andra flickor som han tagit dit. Han är besviken på hennes sexuella prestation och ljuger för henne för att slippa träffa henne igen, precis som han ljugit för alla flickor. Skillnaden förklarar han såhär:

Men om det i vanliga fall bara hade varit fråga om den mättes leda eller ibland rentav tarvlighet – känslor som hindrade mig att tänka att flickan kanske skulle bli åtråvärd igen (fast jag var medveten om att jag skulle ångra mig efter någon dag) – kände jag enbart beklagande nu när jag avfärdade Zina.

I likhet med Brott och straff lider huvudkaraktären av pengabrist och går ständigt och grubblar över sina moraliska felsteg. Och i likhet med Brott och straff måste en hel del tankeverksamhet ägnas åt att förstå textens logiska resonemang. Men de två romanerna skiljer sig åt på en mycket väsentlig punkt. Agejev förmedlar aldrig någon sympati eller samhörighet med huvudkaraktären Vadim, och inte för någon annan karaktär heller. Detta gör att boken känns tom. Och torr. För vad är konstens uppgift om inte att förmedla känslor och stämning? Det närmaste Roman med kokain kommer denna uppgift är i bokens slutskede då Vadims kokainberoende skildras. Kokainruset och kokainbegäret beskrivs detaljerat och med stor entusiasm. Det är det enda stycket i boken som utstrålar energi och inte lämnar läsaren med en känsla av likgiltighet. Avsaknad av entusiasm för allt som inte rör drogen är ett kännetecken för narkomaner och i viss mån före detta narkomaner. Huruvida detta är avsett att spegla Vadims inställning eller är ett omedvetet resultat av Agejevs eget kokainbruk låter jag vara osagt (de utsökta beskrivningarna lämnar dock ingen tvekan om att Agejev själv brukat kokain).

På ett indirekt sätt förmedlar också Roman med kokain en känsla av meningslöshet. Vadim är likgiltig inför sitt eget och andras öden, och eftersom det är genom hans ögon som världen beskrivs överförs likgiltigheten till läsaren. Kritiken av bokens brist på känslor kan då verka obefogad, men så är inte fallet. För även om likgiltighet kan anses vara en känsla som alla andra ligger ansvaret att frammana denna känsla helt hos läsaren. Albert Camus Främlingen kan sägas vara den mest kända existentialistiska romanen. I den är protagonisten också likgiltig inför sitt öde, men det är i kontrast till andra människors känslor och läsarens känslor för protagonisten som det blir intressant. I Roman med kokain finns ingen inblick i andras känsloliv än Vadims, och han ställer sig som sagt likgiltig. Så även jag.

Elin Bennewitz

Publicerad: 2004-08-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-13 21:31

Kategori: Recension | Recension: #1305

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?