Recension

: Angels and Demons
Angels and Demons Dan Brown
2000
Pocket Books
8/10

En annan tid, en annan plats, ett annat mysterium

Utgiven 2000
ISBN 0671027360
Sidor 569
Språk engelska

Om författaren

Fotograf: Philip Scalia

Amerikanen Dan Brown utbildade sig vid Amherst College och Phillips Exeter Academy, där han sedan arbetat som lärare i engelska fram till sin författardebut 1996, spänningsromanen ”Digital Fortress”. ”Da Vinci-koden” är den första boken av Dan Brown som översatts till svenska.

Dan Brown – Mr Browns sida.

Sök efter boken

Innan den hunkige historikern Robert Langdon tog sig an Da Vinci-koden löste han en annan, lika gammal, lika betydelsefull kod: Vägen till Illuminatis högkvarter. En bomb tillverkad av anti-materia har gömts någonstans i Vatikanen, en bomb med potential att förstöra grunden till den kristna kyrkan, bokstavligt såval som bildligt talat: St. Peterskyrkan, byggd på Petrus grav. För att rädda den symboliska (Petrus är ju klippan varpå kyrkan är byggd) och materiella grunden till kyrkan, och en stor del av den västerländska civilisationens historia, måste Langdon och antimaterians skapare, den sköna Vittoria Vetra, finna den dolda vägen genom Rom till den hemliga organisationen Iluminatis högkvarter.

Illuminati är en urgammal sammanslutning av "upplysta" (därav namnet) som kämpar mot den katolska kyrkans inskränkthet och vetenskapsfientliga inställning.

Innan gåtan är löst har minst ett stycke påve, diverse kardinaler, Swiss Guards och annat löst folk fått sätta livet till.

Låter det cheesy?

Det är det också. Intrigen är osannolik, personskildringarna vaga och stereotypa på ett ibland lustigt sätt (den undersköna, karatesparkande, yogatränande vetenskapskvinnan som refererar allt till fiskars beteende, t. ex.).

Men jag kunde inte lägga ifrån mig boken. Alla Dan Browns böcker ligger i skrivande stund på topp tio över sålda engelska pocket i Sverige, och det är inte svårt att förstå varför. Brown har en fantastisk förmåga att locka in läsaren i den magiska värld fylld av symboler och dolda budskap som han skapat. Visst går det ibland löjligt snabbt för Langdon och Vetra att lösa urgamla gåtor. Visst är det osannolikt att påvar giftmördas för att bevara urgamla hemligheter. Visst är det skrattretande förutsägbart att huvudpersonerna ska få ihop det. Men ändå.

Detta är underhållninglitteratur. Det är skrivet för att underhålla och fängsla, och det gör det absolut. Att alla symboler, byggnader, tavlor och även Illuminati faktiskt finns i verkligheten gör att illusionen blir än trovärdigare. Det är verklighetsflykt när den är som absolut bäst.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2004-08-05 00:00 / Uppdaterad: 2004-08-05 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1284

2 kommentarer

Oj-
Illuminati är annars vad nazister kallar judar.

Peo Oregistrerad 2004-08-05 08:16
 

"Änglar och demoner", handlar just om kampen mellan det onda och det goda, Illuminati kontra
katolicismen.

Johannes S. Oregistrerad 2006-12-04 00:39
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?