Recension

: da Vinci-koden
da Vinci-koden Dan Brown
2004
Albert Bonniers förlag
7/10

Välsmord spänning

Utgiven 2004
ISBN 9100102970
Sidor 501
Översättare Ola Klingberg

Om författaren

Fotograf: Philip Scalia

Amerikanen Dan Brown utbildade sig vid Amherst College och Phillips Exeter Academy, där han sedan arbetat som lärare i engelska fram till sin författardebut 1996, spänningsromanen ”Digital Fortress”. ”Da Vinci-koden” är den första boken av Dan Brown som översatts till svenska.

Dan Brown – Mr Browns sida.

Sök efter boken

När Robert Langodon, professor i religiös symbolik vid Harvard universitet och på besök i Paris, väcks mitt i natten av fransk säkerhetspolis blir han hastigt inkastad i den våtaste dröm han någonsin kunnat föreställa sig. Louvrens museiintendent Jacques Saunière, även stormästare i det hemliga sällskapet Prieuré de Sion som enligt legenden vaktar över sanningen om den Heliga Graal, har blivit mördad.

Upptakten till da Vinci-koden är med ett ord upplagt för sträckläsning. Den har allt, kristen mystik, hemliga sällskap och sekter, machopoliser, intellektuell briljans stöpt i en slipsbärande professor och en kvinnlig kodknäckare och så har den oanade vändningar. En thriller eller en spänningsroman som inte går av för hackor. Jag anar att Dan Brown har ägnat sig åt en del efterforskningar inför skrivandet av den här romanen. da Vinci-koden handlar inte bara om mordet på en högt uppsatt person i den franska kultureliten utan den tar även en resa genom konstens och symbolernas värld, och ger svar på länge obesvarade frågor…

… varför ler den där Mona Lisa …?

Ovetandes om den franska polisens intentioner och misstankar förs Langdon till Louvren där det märkliga mordet ägt rum. Saunière ligger död, naken och utsträckt i Grand Galerie. Han är innesluten i en cirkel av blod likt da Vincis "Den Vitruvianska människan". Vid sidan av kroppen finns Saunières sista ord: en sifferkod och en mystisk text samt ett pentagram. Langdon förstår snart att han har en kod framför sig som kan leda till historiens bäst bevarade hemligheter: Den som Prieuré de Sion bevakar. Snart får han hjälp av polisens kryptolog Sophie Neveu som känner till polisens misstankar och som bär på oanade kunkskaper.

da Vinci-koden är underhållande, och jag sträckläste den. Men den är också en välförpackad produkt som inte kan penetrera ämnet djupare än för att hålla spänningen uppe. Nyfikenheten väcks när Langdon presenterar alternativa tolkningar av symboliken i da Vincis konst som kan härledas till sanningen om Graal. Men reflektionerna avbryts och handlingen rusar vidare. Boken ska passa i allas ögon. Och det är också fallet med karaktärerna som ibland känns som ett hopkok av Indiana Jones och Arkiv X.

Fiktionen blandas hej vilt med akademisk forskning, och romanen bygger till viss del på sanningar om de något gåtfulla sällskap som figurerar. Och jag anar att det är där den framgång som da Vinci-koden fått återfinns. Jag kan inte annat än hålla med: blandningen gör boken.

Textutdrag (Visa/göm)

Ranald MacDonald

Publicerad: 2004-05-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-10 21:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1192

11 kommentarer

Jag måste bara inflika att den "forskning" Brown sysslar med är ytterst oseriös och hans källor är opålitliga, ibland helt uppdiktade. Boken är full av lögner och förvridningar. Så är även den andra boken, Änglar och Demoner, som handlar om fysik.
Men historien är väldigt spännande och det hade varit en helt okej bok, om man bara hade varit tydlig med att poängtera att allt är fiktion.

Johanna Oregistrerad 2005-02-14 15:10
 

Det mesta som kan sägas om boken har sagts här borta:
http://www.dagensbok.com/discuss.asp?id=178

The Church Lady Oregistrerad 2005-02-14 15:56
 

Da Vinci koden är jätte bra. Han har skrivit den på ett sätt så att man tror att allt som händer skulle lika gärna kunna hända sammtidigt som man läser.. klart en topp bok… Carpe Diem

Den heliga gral Oregistrerad 2005-04-05 11:11
 

Boken "da vinci koden" bygger på boken och nästan all fakta av "holy blod holy gral". Om dan Brown nu påstår att jesus aldrig dog utan gifte sig med maria från magdala, så vore det väl ytterst underligt eftersom han själv levde i landet medan lärjungarna spred budskapet om att han dött för oss och snacket om dödahavsrullarna, oj oj, de strå ingenting om jesus relation med maria, läs själva.. boken kan klart vara bra, men fakta? Angående "fakta sidan" på sid 9 så är det så att jag tycker ni skall kolla upp sanningen om Prieuré de Sion eftersom han som startade Prieuré de Sion inte ens utgavsig för att vara jesuettling. spekulation, spekulation.

Alicia - Truth in to deep. Oregistrerad 2005-07-11 15:55
 

Till Johanna. Dan Browns så kallade forskning visas inte i Da vinci koden, han har hämtat fakta från andra kända forskare b.la Henry Lincoln (Holy Blood, Holy Grail). Du uttrycker hans "lögner" men i själva verket har Dan Brown själv uttryckt att det är fiktion, det finns inte något som säger att det inte är fiktion, så det bör man nästan ta för givet. Dessutom är inte allt fiktion, det är seriösa teorier också. Speciellt Da vinci tolkningarna vilket de flesta forskarna är rörande överens om.

En fantastisk bok om man inte är allt för ingrodd i Bibeln och inte kan läsa skönlitteratur som säger emot den.

Marcus Oregistrerad 2005-11-16 00:36
 

Jag tror full och fast på Browns teorier. Låter mycket troligt i mina öron. Nån gång i tiden satt det "präster" och VALDE ut vad som skulle vara med, och passade i bibeln. Snacka om att vinkla efter eget tycke.

Yngwie Oregistrerad 2005-12-15 15:50
 

Varför förvånar det mig inte att det är just en särskrivare osm tycker att Browns uselt skrivna bok är "jätte bra"?

Bryr man sig om litteratur och språk så är boken usel, usel, usel.

Markus Wolfert Oregistrerad 2006-05-03 16:06
 

Ärligt talat, "da Vinci-koden" känns som en Harlequin bok. Man har bara bytt ut den snaskiga romantiken och sexet till symboler, historia och konst.

Henrietta Oregistrerad 2006-05-13 17:17
 

Jag förstår att "avslöjandena" i boken kan locka läsare, men att boken blivit så uppmärksamad är närmast oförklarligt när man ser till den florstunna storyn.
Storyn påminner närmast om ett SÅPOPERA-manus, där den ena extrema händelsen avlöser den andra.
Jag har lyssnat på boken på CD och har flera gånger stängt av bara för att jag retat mig på alla rent av löjliga knipor som huvudpersonerna tar sig ut ur.
Rekommenderas som kiosklitteratur!

Marro Oregistrerad 2006-08-11 08:59
 

vem har recenserat??

okänd Oregistrerad 2007-01-11 21:12
 

Recensentens namn står tydligt under recensionen.

Björn Waller Redaktionen 2007-01-11 23:06
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?