Recension

: Lämna inga spår
Lämna inga spår Hannah Nyala
2003
Forum
3/10

Och få spår lämnar den

Utgiven 2003
ISBN 9137122185
Sidor 285
Orginaltitel Leave no trace
Översättare Anna Sandberg

Om författaren

Fotograf: Talisein Nyala

Hannah Nyala är född och uppvuxen i USA. Hon har arbetat som spårare i en räddningsstyrka för människor som gått vilse. ”Lämna inga spår” är hennes debut som romanförfattare.

Sök efter boken

Det är inte varje dag som jag behöver kämpa för att överleva rent fysiskt. Visst jobbar jag alldeles för mycket och visst tvivlar jag på att jag faktiskt ska komma ur sängen på mornarna men jag har långt mer än mitt dagliga bröd att leva på.

Känner dock att jag tänker på detta faktum ganska sällan. Jag har inte ens gått en överlevnadskurs utan inbillar mig istället att jag nog skulle klara mig rätt bra om jag hamnade i vildmarken. Jag är ju född på landet, intalar jag mig.

I Lämna inga spår är det Tally som ställs inför faktum att det är nu eller aldrig det gäller. Hon kan lägga sig ner och dö på fläcken eller så kan hon kämpa emot. Hon befinner sig mitt ute i Australiens öken och hon har mycket få saker att glädjas över.

Tally har väntat i ökenlägret ganska länge på att hennes man ska komma tillbaka med dottern och mer mat och vatten. Det som skulle bli några ensamma avkopplande dagar i lägret blir snabb många fler. Frågan är vad som hänt men även vad Tally ska ta sig för nu. Vattenförrådet krymper allt mer och tillslut packar hon det nödvändigaste och ger sig iväg.

Det tillfredställande med den här boken är att huvudpersonen inte är snygg. Hon har en god fysik och hon lär sig längs vägen hur man bäst utnyttjar de knappa resurser som står till buds. Men hon är inte fullkomlig. I alla fall inte riktigt, vilket är befriande. En hjältinna som inte bedårar skurkar med sin skönhet har jag väntat på länge.

Dock rymmer denna historia lite för många moment. Det är inte bara överleva i öknen denna arma människa skall göra. Hon ska slåss och överlista mördare och knarkbulvaner. Rädda barn och dessutom hitta sina rötter och bli medveten om övernaturliga krafter. Som den hjältinna hon är lyckas naturligtvis hela detta företag och boken slutar som sig bör.

Detta är en okey spänningsroman som absolut kan läsas i hängmattan. Den ska helst inte analyseras och jag passar mig för att ropa hej allt för mycket över de fördelar hjältinnans karaktär har. Det kommer garanterat surt efter.

Åsa Pettersson

Publicerad: 2004-06-25 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-10 07:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1237

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?