Recension

: Mannen som skapade Sagan om ringen
Mannen som skapade Sagan om ringen Michael Coren
2002
Libris
1/10

Sagan om superlativen

Utgiven 2002
ISBN 9171954813
Sidor 128
Orginaltitel The Man Who Created Lord of the Rings
Översättare Kerstin Gårsjö

Om författaren

Brittiske Michael Coren är journalist, bosatt i Kanada, och har skrivit flera författarbiografier, bl.a. om C S Lewis, GK Chesterton och HG Wells. Coren skriver bokrecensioner för The National Post och han är krönikör på The Interim, Report Magazine och Catholic Insight.

Sök efter boken

Örebro 040207

Till:
John Ronald Reuel Tolkien
c/o Bilbo Baggers hus
Midgård

Käre John,
Hoppas allt är bra med dig, var du nu än befinner dig, uppe i himlen eller någonstans i Midgård. Du har säkert redan hört talats om att din trilogi har filmatiserats, och tack vare detta är du idag en av historiens mest kända och lästa författare.

Måste erkänna att jag själv inte är något större fan av dina verk, men jag beundrar dig som person. Av just den anledningen valde jag att läsa Michael Corens biografi om dig. Det är inte direkt en tjock lunta, men jag tänkte att det skulle räcka för att åtminstone få en mer övergripande bild av dig.

Men jösses vilken skitbok jag hade fått tag i. Trodde knappt mina ögon när jag såg hur sidorna var fyllda av ett högtravande språk vars enda uppgift var att med hjälp av superlativ höja dig upp till skyarna. Inget fel i att Michael Coren talar gott om dig, men någon måtta får det ändå allt vara. Till och med en niondeklassares skoluppsats är bättre och mer smakfullt skriven än den här biografin.

Gillar inte att folk ska sko sig på andras bekostnad. Men om de nu nödvändigtvis ska göra det så tycker jag att de kan göra ett bra jobb, något som de vet att upphovsmannen hade kunna stå bakom. Har väldigt svårt att tänka mig att du hade gett ditt medgivande i detta fall. Enligt mig är den här boken ett skämt, rena dyngan, inte ens bilderna har någon dignitet. Och då undviker jag, med respekt för dig, att gå närmare in på den bristande stilistiska kvaliteten.

Hade det inte varit för att omslaget pryds med ditt namn och en bild på dig så hade jag nog använt boken som skitpapper eller brasved för länge sedan.

Nåväl, ville bara att du skulle veta detta. Vänd dig inte i graven i onödan, för det är inte värt det. Jag lovar.

Allt gott,

Din respektfulle beundrare.

Textutdrag (Visa/göm)

Mikael Lehikoinen

Publicerad: 2004-02-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-27 15:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1076

3 kommentarer

Jag kan naturligtvis ha fel. Men nog var Tolkien en av historiens mest kända och lästa författare redan innan triologin filmades.

Johan H Oregistrerad 2004-02-08 10:33
 

Jomenvisst, men i och med filmerna tror jag han säkerställde sin position. Han är inte längre bara en sago- och fantasyförfattare, utan han har nått ut till den verkligen breda massan.

Mikael Lehikoinen Medlem 2004-02-08 11:07
 

Historiens mest kände författare var, är och förblir Shakespeare. Han är dessutom den bäste någonsin. Författaren, eller snarare författarna, till Moseböckerna är, enligt mina kalkyler, den/de mest lästa. På grund av sin begränsde begåvning som författare kommer Tolkien snart att betraktas som en parentes i litteraturhistorien. Sällan har så mycket dravel tagit så många sidor i anspråk, som i Sagan om ringen.

Mattias, dagensbok.com Oregistrerad 2004-02-14 19:57
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?