Recension

: 31 låtar
31 låtar Nick Hornby
2003
Forum
6/10

Hela tiden musiken

Utgiven 2003
ISBN 9137122819
Sidor 194
Orginaltitel 31 songs
Översättare Niclas Hval

Om författaren

Fotograf: Jessica Gow/Pressens bild

Nick Hornby, född 1957, har fått tre stora internationella försäljningssuccéer med romanerna High fidelity, Om en pojke och Fever Pitch. På senare tid har Hornby rönt stora framgångar som manusförfattare till filmerna An Education (2009), Wild (2014) och Brooklyn (2015).

Sök efter boken

Jag tillhör dem som inte anser att Nick Hornby är nästa Nobelpriskandidat. Jag tycker att det är helt ok underhållning för stunden, men knappast något livsomvälvande. Flera bestsellers har han prickat in, filmer har det blivit och stort ståhej. Nu kommer boken om musiken.

I alla Nick Hornbys böcker finns musiken där, som bakgrund, som uttryck för känslor, som namedropping… hela tiden, genom alla historier. Därför är det inte förvånande att han nu bestämt sig för att skriva ihop en liten bok om låtar som på olika sätt berört honom eller varit betydelsefulla.

Spannet är stort. Allt från Nelly Furtado till the Avalanches avhandlas på 194 sidor. Det är personligt, det är bitvis underhållande, bitvis lite småtråkigt. Vissa delar är rent ut sagt skitroliga, särskilt när Hornby sågar journalistkåren vid fotknölarna. Från sin medelålders lite ovanifrånvinkel dömer han ut dem som ”för unga” och utvecklar sin tanke:

(det är förresten därför som rockkritiker blir så exalterade över alla som verkar syssla med tunga droger: de förväxlar ofta detta med nyttig livserfarenhet)

Hihi. Det finns en del såna sköna stycken.

Sammantaget kan man väl säga att det går i den vanliga Hornby-stilen. Småputtrigt trevligt och välskrivet. Underhållande, men det sticker inte ut, kan aldrig bli obehagligt. Det berör inte. Men frågan är om allt måste göra det. Det måste väl finnas plats för snälla böcker med massa musik för killarna som aldrig spelade i band, som aldrig stod och såg svåra ut i hörnet med ciggen mellan tummen och pekfingret.

Det måste väl även finnas plats för de mer läskiga killar som ibland figurerar i böckerna, de där som har sin samling av 90000000000 miljarders vinylplattor (+ dubletter på cd) i bokstavsordning, genreordning och tamejfan färgordning också. De där killarna som aldrig haft några kompisar och inga tjejer och som kommer att sitta och putsa på sin skivsamling tills de en dag tar hagelgeväret och skjuter sin gamla morsa för att hon flyttat Dylan-bootleggen från -65 en halv millimeter när hon städade hans pojkrum med planscher på Depeche Mode på väggarna.

Jag vet att de finns. Jag har sett dem. De är inte olika de där killarna som sitter på fik och snackar rollspel och lajv och bestämmer vilka hemliga handslag som ska användas på det supertuffa lajvet nästa månad.

Nick Hornbys framgångar måste kännas som en revansch för alla de killarna.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2003-11-13 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-21 13:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #973

11 kommentarer

Det där sista var lite väl fördomsfullt.

Nero Oregistrerad 2003-11-15 00:54
 

Kan jag väl inte tro. Jag skulle väl aaaldrig…ha förutfattade meningar.

Anna Larsson Redaktionen 2003-11-15 22:35
 

Hrm… Fördomsfullt. Lite klibbiga generaliseringar. Som typ, artikelförfattaren är en småborgerligt mysig latteflicka.

Ruben Remus Oregistrerad 2003-11-16 18:18
 

Typiskt fruntimmer.

Frankie Lee Oregistrerad 2003-11-17 10:04
 

Jag gör mest ganska många latte på mitt jobb… dricker dem mer sällan.

Anna, dagensbok Oregistrerad 2003-11-17 23:35
 

skön recension, även om jag inte blir speciellt sugen på att läsa boken.

niklas Oregistrerad 2003-11-20 13:10
 

Tack! Skönt med lite uppmuntran. Verkar som om lite känsliga tår blev trampade på…

Anna L Oregistrerad 2003-11-20 14:52
 

Äh, du har rätt om det där med lajv snubbarna.
de är ju skitläskiga ju, sprang runt några i stan för typ nån vecka/en månad sen. skrämde ju skiten ur mig när de kom runt hörnet med deras pilbågar och skit, sen "marscherade" de och gick efter en orkester. helt cp.

Zorro! Oregistrerad 2004-10-21 08:08
 

Det där med cp var väl lite väl fördomsfullt – och på ett elakt sätt också?

P Oregistrerad 2004-10-21 16:29
 

Om Nick Hornby inte hade gett ut så många bestsellers så hade han aldrig fått ge ut den här boken.

Snabbt ihoprafsade texter och ganska ogenomtänkt. En profitbok bara. Betyget är i överkant och boken förtjänar en plats i "köpt den, läst den och nu ska jag berätta för andra att inte göra detsamma"-hyllan.

gunnur Oregistrerad 2005-02-22 00:24
 

Bra text. Jag håller med och måste få tillägga att jag är rädd för de där killarna du beskriver…

Fredrik Welander, dagensskiva.com Oregistrerad 2005-09-09 15:57
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?