Gästrecension

: Sången från Donegal
Sången från Donegal Dermot Bolger
1999
Albert Bonniers förlag
8/10

Fröken Traceys känsla för irländsk folkmusik

Utgiven 1999
ISBN 9100567302
Sidor 411
Orginaltitel Father’s Music
Översättare Thomas Preis

Om författaren

Dermot Bolger kommer från norra Dublin och har gett ut åtta pjäser och sju böcker och står bakom flera novellsamlingar som redaktör.

Gästinformation

Länsbibliotekarie i Örebro sen 2001, skåning i 25 år men egentligen Karlskoging från början - med allt vad det innebär. På Bokmässan i Örebro 14-16 november kan du höra Peter ställa frågor till författare i "Peters hörna"!

Sök efter boken

En manlig författare som beskriver värden från en ung kvinnas perspektiv och gärna lite thrilleraktigt – det är ett tema som känns igen från t ex Peter Hoegs Fröken Smillas känsla för snö. Resultatet blev en rapp thriller (åtminstone första delen), ett segt mellanspel (hjältinnans transportsträcka på en båt till nordvästra Grönland) och ett lite påklistrat slut. Trots det blev Smilla en kultbok som senare mycket riktigt blev en urtråkig film.

En författare som angriper ett likartat tema är Dermot Bolger i Sången från Donegal som precis kommit ut. Till skillnad från Smilla är det här en alldeles utmärk bok. En ung kvinna – Tracey – ger sig in i en relation med en något äldre och betydligt mer gift man – Luke. Mannen kommer från en familj med täta och givande kontakter med Dublins undre värld. Mannen är rejält duktig på att manipulera sin omgivning och ett tu, tre vet Tracey inte om de handlingar hon utför beror på hennes egna val eller om det är någon maffiaboss som drar i trådarna. Men Luke försöker också hjälpa flickan – eller försöker han göra något annat? – återfinna sin far som varit försvunnen ur hennes liv de senaste 20 åren. Flickans pappa är en vandrande fiolspelare någonstans i Donegal, långt ut på den irländska obygden.

Det som gör boken till en pärla är inte bara den förtätade handlingen i thrillern utan också den psykologiskt trovärdiga beskrivningen av strategier för överlevnad som människor i pressade situationer tar till: den irländska mormodern som är mer engelskt fördomsfull mot irländare än engelsmännen själva, strebern som till varje pris måsta samla på sig en förmögenhet oavsett på vilket sätt det görs, bröderna som låter sig utnyttjas för att få det lite bättre, flickan som skär sönder sina armar som ett skrik på hjälp.

Vill ni läsa mer om Dermot Bolger och hans författarskap så rekommenderas en bok om de nya irländska författarna Joyce bor inte här längre av Stephen Farran-Lee och Ola Larsmo som kom härom året.

Peter Alsbjer

Publicerad: 2003-10-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-31 12:44

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #937

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?