Recension

: Krokodilen
Krokodilen Herman Lindqvist
2003
Norstedts
8/10

En riktig överlevare

Utgiven 2003
ISBN 9113011502

Om författaren

Herman Lindqvist (född 1943) började sin bana som journalist och utrikeskorrespondent, men är sedan 1990 författare på heltid. Han har skrivit mängder av resereportage och böcker om historia – i det senare ämnet har han även gjort tv-program. 2012 kom hans memoarer, Mitt i allt.

Sök efter boken

I delar av Afrika anses krokodilen vara odödlig. Den existerar oförändrad sedan dinosaurierna försvann från jorden. Krokodilen är med andra ord en riktig överlevare.

Huruvida Krokodilen som titel syftar till alla dessa egenskaper må vara osagt. Men visst är det lockande att se en mängd paralleller mellan både bokens offer och huvudpersoner och de egenskaper som gärna tillskrivs krokodilen. Herman Lindqvist har valt att kalla sitt alster en äventyrsroman och som genredefinition duger det väl alldeles utmärkt. Men den är även något mer.

Krokodilen är en berättelse om Maria Lagerfeldt som med sin innerligt älskade man flyttar utomlands för att mannen har fått arbete hos den erkände affärsmannen George Salore. När hennes man omkommer i ett bakhåll anar hon inget utan tar tacksamt emot den medkänsla och praktiska hjälp hennes mans arbetsgivare erbjuder. Hon börjar till och med arbeta som Salores närmaste medarbetare, hans alltiallo och förtrogna. När sanningen om mannens död av en slump uppdagas för henne finns inget annat alternativ än hämnd. Genomtänkt, utstuderad och destruktiv hämnd. Öga för öga, tand för tand.

Krokodilen inleds in medias res: "Här dör George Salore". Läsaren kastas direkt in i handlingen och får bakgrunden steg för steg. En skildring av hur sann kärlek är smärtsam, hur rikedom får människan att tro att hon är odödlig och hur hämnd för tillfället ger lindring åt öppna sår. Den är även en berättelse om hur en familj kan klara hårda påfrestningar med hjälp av stark sammanhållning och hur kärleken och livslusten lindrar när omvärlden är alltför hård.

Det är bra. Det är spännande, välskrivet och engagerande. Människorna känns nära och verkliga även om själva intrigen ibland tangerar det orealistiska. Man får som läsare en stark känsla av att ondskan är just oförändrad och otäckt nog en riktig överlevare. Precis som krokodilen. Och man får inte minst en i mina ögon tämligen vettig sensmoral till livs. Den att hämnden må vara ljuv för tillfället men att den alltid lämnar en bitter eftersmak. Något som Krokodilen på inte sätt gör.

Helena Ehnbom

Publicerad: 2003-10-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-30 13:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #930

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?