Recension

: Fakta om Finland
Fakta om Finland Erlend Loe
2003
Alfabeta
3/10

Ett enformigt lagomland

Utgiven 2003
ISBN 915010246X
Sidor 224
Översättare Lotta Eklund

Om författaren

Erlend Loe är en norsk författare, född 24 maj 1969. Han debuterade 1993 med den skönlitterära boken Tatt av kvinnen (på svenska som Blåst 2001). Loe har skrivit både romaner, filmmanus och barnböcker samt översatt amerikanen Hal Sirowitz dikter. I Sverige slog han igenom stort med Naiv. super 1998.

Sök efter boken

Hade förväntat mig att bli ordentligt road som den gången när jag läste Naiv. Super, som var en småfnittrig bok rakt igenom. Men icke, jag går rakt på sak: Fakta om Finland var en smärre besvikelse.

Efter halva boken kände jag att historien inte höll måttet, plötsligt var jag instängd i något slags lagomland, ett norskt sådant. Allt var lagom, helt enkelt. Lagom mycket humor, lagom mycket allvar, lagom mycket sensmoral. Allt paketerat i en lagom tjock bok.

Om jag härtill nämner adjektivet enformig för att beskriva boken, skulle vågskålen sakta men säkert börja tippa över till förmån för minussidan.

Och tyvärr har jag inget annat val än att avlossa detta dödliga skott:

- Enformig!

Det råder inga tvivel på att Erland Loe är en skarpögd författare med många lustigheter för sig. Han är en upprepningarnas mästare som skruvar till vardagen på ett absurt men ändå igenkännbart sätt. Men historien i Fakta om Finland faller på det faktum att allt är just så förbaskat lagom och enformigt.

Det är synd, för förutsättningarna fanns där. Otippat nog är det norsk och finsk kultur som korsbefruktas, det är ett roligt uppslag som inte jag stött på tidigare. Givetvis väckte detta mitt intresse. Men ack så man kan missta sig. Istället för upptäcksresor mellan gränserna blev det kvava skildringar mellan en lägenhet och en annan. Några avstickare hade faktiskt inte skadat.

Kanske är det så att jag har börjat tröttna på alla dessa tretti-nånting-vita-män-karaktärer vars inre monologer inte gör något annat än ältar kvasifilosofiska grubblerier om livet som ungkarl. Eller kanske borde Loe ha samlat luft under vingarna och vågat ta sig ur sitt brukliga berättelsemönster innan han satte sig ner och skrev den här boken.

Hur man än vrider och vänder på dessa kansken så är i alla fall en sak säker: Loe har en trogen publik därute någonstans som jag vet inte håller med mig för fem öre. Särskilt de som fortfarande tycker sig ha något att hämta i Nick Hornbys böcker.

Jag för min del ger Fakta om Finland ett lagom dåligt betyg.

Textutdrag (Visa/göm)

Mikael Lehikoinen

Publicerad: 2003-08-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-03 17:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #818

3 kommentarer

Själv tyckte jag nog att den var värd mer än en trea men det var inte det jag ville säga. Vill rekommendera alla Loes fans att läsa romanen "L" som bara finns på norska än så länge. Den är helt suverän och att läsa på norska är inga problem, det blir nästan ännu bättre så. Ha det!

Fredrik Oregistrerad 2003-08-08 10:26
 

ok, men vad handlar boken om då?

jonn Oregistrerad 2004-07-17 17:09
 

[...] Efter halva boken kände jag att historien inte höll måttet, plötsligt var jag instängd i något slags lagomland, ett norskt sådant…” Läs mer [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?