Recension

: Mitt liv som pojk
Mitt liv som pojk Roald Dahl
2002
Tiden
5/10

Självklart enkelt

Utgiven 2002
ISBN 9188877892
Orginaltitel Boy
Översättare Meta Ottosson
Först utgiven 1984

Om författaren

Roald Dahls föräldrar kom från Norge men själv föddes han 1916 i Llandaff, i södra Wales, och gick bl a i Repton School. Han började skriva berättelser för en amerikansk tidning efter kriget, och blev så småningom författare.

Sök efter boken

Mitt liv som pojk är en barn och ungdomsbok men som skulle kunna förtjäna en plats i en litet mer ålderstigen bokhylla. Roald Dahl vill inte skriva en lång självbiografi vars sidantal dränker läsaren redan efter två kapitel. Istället klargör han klart och tydligt att det endast handlar om hans liv som ett liten pojke redan i inledningsskedet av boken.

Som något äldre läsare trivs jag dock i Dahls sällskap trots den något ungdomliga tonen. Visst, det är ingen tung läsning riktad till vuxna och den ger inte någon fullständig bild över Dahls liv även fast man önskar sig en sådan efter några sidor. Det finns inga onödiga överdrifter eller andra krusiduller för att hålla läsaren i ett fast grepp. Tvärtom skriver Dahl enkelt, riktat till unga människor, vilket antagligen väcker min nyfikenhet mer än den släcker den.

Efter att snabbt avhandlat familjens utseende fram till sin egen födelse fortsätter Dahl med att beskriva diverse tokroliga händelser i sitt liv. Vid upprepad tillfällen får vi ta del av det stränga skolväsendet i 20- talets Storbritannien. Rottingen som piskade pojkstjärtar blodiga av sadistiska rektorer hörde inte till undantagen i skolans vardag.

Stundom gör Dahl återblickar till händelser utanför skolan. Roligast kanske är när Dahl stoppar in getbajs i sin systers fästman pipa och att denne sedan bokstavligen röker skit. En annan gång blir Dahls näsa avskuren efter en halsbrytande färd med familjen första bil.

Mitt liv som pojk blandar på så sätt humor med allvar utan att vifta med moraliska pekpinnar under näsan på den lille läsaren. Att man ska hålla sig till sanningen och att världen var något annorlunda förr men därmed inte bättre, kan sägas vara budskapen. Det är både lätt och underhållande läsning för denne yngre läsaren.

Textutdrag (Visa/göm)

Ranald MacDonald

Publicerad: 2002-08-14 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-10 23:02

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #628

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?