Recension

: Jag brinner!
Jag brinner! Torbjörn Säfve
1984
Prisma
9/10

Om oktober-revolutionens epok i Ryssland

Utgiven 1984
ISBN 9151817853

Om författaren

Torbjörn Säfve är född 1941. Han är en flitig författare som lever efter det latinska ordspråket ”Inte en dag utan en rad”. Redan under studietiden i Uppsala bestämde han sig för att bli författare och har nu en stor produktion bakom sig med ett tjugotal böcker och är också verksam som dramatiker.

Sök efter boken

Jag är en stor Majakovskij-beundrare så att jag tyckte om boken förundrar mig inte, men det sätt som Torbjörn Säfve genomför bragden att gestalta historien lämnar mig mållös. Han låter Majakovskij själv berätta hela historien och de första hundrasidorna sträckläser jag, utan att knappt andas det finns ingen tvekan jag hör Majakovskijs röst och jag känner revolutionens vingslag över mig där jag ligger i sängen.

Sedan blir det en politisk, historisk transportsträcka där det känns som om han redovisar sin läxa, att han har läst på inför romanbygget, men då och då sprakar det till igen. Jag får en underbar tidsbild och det är målet enligt Säfve själv. Han vill skriva om en tidsepok. Och han lyckas. Jag får bilden av en brinnande person och endast de som brinner kan brinna ut.

Det kan kännas ibland att Säfves personliga åsikter ifrån nutid är inklistrade i handlingen vilket inte stör mig alls, jag tycker snarare att det är bra för annars vore det inget skönlitterärt verk. Det är absolut en bok som var människa, kamrat eller ovän bör läsa, för den ger en bild av en människa som levt på denna jorden samtidigt som den tillför någonting fiktivt till just denna person och blir därmed en myt, en historia värd att berätta.

Och sålunda också mycket läsvärd. Underbart. Leve den revolutionära prosan!

Csabi Urbán

Publicerad: 2002-07-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-16 14:11

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #618

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?