Recension

: Med livet som insats – berättelsen om Vladimir Majakovskij och hans krets
Med livet som insats – berättelsen om Vladimir Majakovskij och hans krets Bengt Jangfeldt
2007
Wahlström & Widstrand
8/10

En gigant bland giganter

Utgiven 2007
ISBN 9789146212126
Sidor 592

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Bengt Jangfeldt (född 1948) är docent i slaviska språk, författare och tidigare redaktör för tidskriften Artes. Han har givit ut ett flertal böcker om rysk litteratur, i Sverige och utomlands, liksom om personer som Vladimir Majakovskij, Joseph Brodsky, Raoul Wallenberg och Axel Munthe. För Svenska vägar till S:t Petersburg (1998) och Med livet som insats (2007) har han belönats med Augustpriset. Jangfeldt är också verksam som översättare av rysk litteratur.

Sök efter boken

Vid den ryska revolutionens utbrott tar Vladimir Majakovskij till sitt vapen – pennan – för att kämpa för socialismen. Det resulterar i politisk poesi, revolutionspoesi, och politiska pjäser vars like sällan skådats. De här dikterna och pjäserna kommer med tiden att förunna honom en plats bland diktens giganter, och många har väl åtminstone hört brottstycken ur hans dikter, som exempelvis:

Ananas, järpe,
frossa och njut.
Borgare,
snart är din saga slut.

Vare sig man är intresserad av poesi i allmänhet, eller rysk litteratur och/eller historia, så kan man knappast ignorera diktaren Vladimir Majakovskijs betydelse, vad man än må tycka om hans politiska åsikter.

Majakovskij levde personligen också ett revolutionerande liv, nära sammanknutet med många av samtidens kulturella avantgarde i det unga Sovjetunionen. Främst bland dessa i kretsen kring Majakovskij var Osip och Lili Brik, vilka Majakovskij hade ett mycket intimt förhållande med.

I den här boken skildras författarens liv utförligt av världens ledande Majakovskij-expert, Bengt Jangfeldt. Det är faktiskt den första biografi som skrivits om Majakovskij, bortsett från ett par officiella biografier som skrevs under Sovjettiden (och som därför var mycket färgade av de politiska vindar som rådde vid den tiden de publicerades).

Bokens författare har fått tillgång till ett antal mycket unika källmaterial, som exempelvis korrespondensen mellan Lili Brik och Majakovskij. Boken är också rikt illustrerad med bilder, bland annat från Lili Briks och fotografen Alexander Rodtjenkos personliga arkiv.

Majakovskijvs liv skildras både från dess personliga sida, exempelvis kärleksrelationerna, och sätts in i en kontext av det samhälle han levde och verkade i. Vi får också läsa ett antal utdrag ur en del av den poesi han skrev. Har man inte läst något av Majakovskij tidigare kan det dock vara väl värt att först läsa igenom några av de diktsamlingar som finns översatta, alternativt ha dem färdiga som bredvid-läsning till den här boken.

Den här boken ger en ypperlig möjlighet att djupare förstå ett nyskapande författarskap, på en viktig plats, under en omvälvande period i historien.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2007-04-23 00:00 / Uppdaterad: 2015-11-24 20:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2462

5 kommentarer

världens främste – och ende – majakovskijkännare är alltså svensk. Anmärkningsvärt…

emil Oregistrerad 2007-04-23 08:55
 

Idag är det Världsbokdagen! http://www.varldsbokdagen.nu

Björn Oregistrerad 2007-04-23 11:19
 

majakovskijs och lili briks korrespondens är inget exklusivt källmaterial, utan det återfinns i en bok som går att låna på närmaste bibliotek. "Kärleken är alltings hjärta" eller något liknande heter den.
fast det kanske bara är ett urval, och det kanske finns "hemligare" brev. vad vet jag.

piotr Oregistrerad 2007-04-23 13:10
 

den version jag sett innan är:
Borgare,
Tugga din stek,
Ät din ananas.
Din tid ska komma.

Lite grymmare…

micke Oregistrerad 2007-04-23 22:24
 

Piotr: "Kärleken är alltings hjärta" är sammanställd av just Bengt Jangfeldt, som har fått tillgång till Lili Briks bevarade korrespondens.

Klas Rönnbäck Redaktionen 2007-04-25 23:39
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?