Recension

: Snabbmatslandet
Snabbmatslandet Eric Schlosser
2002
Ordfront
4/10

En resa i snabbmatens land

Utgiven 2002
ISBN 9173248703
Sidor 484
Orginaltitel Fast food nation
Översättare Stefan Lindgren

Om författaren

Eric Schlosser är journalist och medarbetare på Atlantic Monthly. Han har tidigare skrivit boken ”Snabbmatslandet”.

Sök efter boken

McDonalds och andra snabbmatskedjor växer som svampar ur jorden. Var man än kommer i världen så verkar de finnas där och bjuda ut sina produkter till hugade konsumenter. Men vad är det egentligen vi sätter i oss? Hur är det att arbeta för någon av jättarna? Och vilka konsekvenser får det här får samhället i stort?

Den amerikanska journalisten Eric Schlosser följer i den här boken några av de stora kedjornas utveckling från grunden för ett par decennier sedan fram till idag. Det kanske intressantaste kapitlet handlar om hur man får sina produkter att smaka så bra (vilket alla kanske inte är beredda att hålla med om, undertecknad exempelvis). Svaret, menar Schlossser, är kemikalier. Med en lång rad olika smakförstärkare ”förbättrar” företagen livsmedlen.

Andra kapitel handlar om hur arbetarna inom industrin har det – både bakom disken på en snabbmatskedja, och i slakterierna varifrån köttet kommer. Och det är ingen rolig läsning; omfattande arbetsskador, låga löner, hårda chefer, ingen facklig organisering… Vi får oss också kapitel om bakterier och sjukdomar (inte minst ett särskilt efterord om galna ko-sjukan) till livs. Vilket ju inte precis uppmuntrar till att äta maten.

Boken är välskriven och lättläst, och tar upp ett viktigt och aktuellt ämne. Tråkigt nog är den mycket amerikansk. Arbetsförhållanden, konflikter med hälsolagstiftning och så vidare – exemplen kommer nästan uteslutande från USA. Många likheter finns säkerligen med andra länder. Men skillnader förekommer sannolikt också, vilket gör att jag hela tiden frågar mig hur relevant boken egentligen är för andra än amerikaner. Är exempelvis arbetsförhållandena i USA – där knappt någon arbetare är fackligt organiserad – att jämföra med den svenska situationen på slakterier eller restaurangerna? Kanske är den det, men den här boken ger tyvärr inga svar. En svensk motsvarighet skulle med andra ord inte vara fel.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2002-07-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-06 01:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #613

2 kommentarer

att ge boken ett sådant dåligt betyg med den anledningen att den inte skulle vara "relevant" för oss svenskar, tkr jag är rakt igenom fel. mcdonalds föddes, och växte upp i amerika, och det är också där, i majoritet, som det mörka med mcdonalds existerar. att de breddat ut sig över resten av världen för att få en gigantisk ekonomiskt kretslopp är bara ännu en liten kryddning på hur vidrigt det här har skett, och att alla accepterar det. här får vi ett perspektiv innifrån kärnan, mcdonalds egna moder jord. sedan är det väl upp till andra i resterande delar av världen att göra samma sak. eric schlosser gjorde det här från där problemet har sitt fäste och rötter, är inte det "relevant" nog?

[flyttad från krönikor av dbc:s redaktion]

gustaf lundh Oregistrerad 2004-09-21 13:13
 

Hej Gustaf,
nej, jag tycker inte det är relevant nog. MacDonalds är ett exempel på vad somliga kallat ett "glokalt" fenomen. De har en global mall som alla ska följa, men som tillåter viss lokal anpassning. Det är av den anledningen det, i min mening, blir så fel att bara översätta en strikt amerikansk bok. Det vore väl ungefär som att ge ut en bok om "demokrati" och valsystem, men som i praktiken bara tog upp valet av amerikanska presidenter?
Och att det "mörka" med McD's skulle vara koncentrerat till just USA håller jag inte alls med om – ännu ett skäl att faktiskt få andra grenar av koncernen belyst.

Klas Rönnbäck Redaktionen 2004-09-21 13:13
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?