Recension

: Äta, dricka, leva – morgon, middag, kväll
Äta, dricka, leva – morgon, middag, kväll Fran Warde
2000
Forum
9/10

Kärlek till maten och livet

En hyllning till livets goda. Mat. Enkelt och gott och för alla tillfällen. Något för en mattok som jag och för dig och för alla som äter…

Den här boken sprutar av kärlek, kärlek till god mat. Gjord på de godaste ingredienserna. Varje recept inleds med en liten kommentar. Det är så naturligt och spontant. Som under frukost avsnittet där det finns ett recept på fruktmuffins. Där har författarinnan skrivit:

Jag kan höra dig ropa: ”Vem har tid med sånt?!” Men jag kan försäkra dig att det inte tar lång tid. Skicka ut familjen på en joggingrunda eller hundpromenad och medan de är borta sätter du på radion och sätter igång att baka. De kommer at uppskatta dina fruktmuffins.

Visst kommer de att göra det. För när man tänker efter. Det tar inte så lång tid att slänga ihop muffins eller scones. Men ändå gör vi det så sällan. Vi vill att det ska gå ännu snabbare. Vi tror t.ex. att det går snabbare att baka sockerkaka från en mix än från grunden. Det är ju bara blaj! Dessutom inte lika gott.

Förutom de läckra recepten har jag fått lära mig tekokeriets konster och kaffekunskap (något man kan behöva om man ska gå på något av stadens hippare fik.). Du får även lära dig vilka varor som är bra att ha som bas i skafferiet så att du har en chans till god mat även när det är mycket månad kvar i slutet av pengarna.

Här i har jag hittat alla mina favoriter, kikärtor, aubergine, hoummus, pesto, smoothies, smaskiga små pajer, mat i farten, spännande sallader. Men det finns mat för den mer traditionella matlagningen också. Söndagssteken finns med, så du som gillar svensk husmanskost behöver inte misströsta.

Bilderna är sagolika och så är faktiskt hela boken. Sagolik. För allt är som en enda historia. Utdrag ur livet. Mat. Kommentarer. Allt känns personligt och jag får känslan av att jag läser en ännu mattokigare persons dagbok. Läs, laga och njut eller titta bara på bilderna. Det räcker långt.

Lisa Johansson

Publicerad: 2002-04-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-20 23:46

Kategori: Recension | Recension: #545

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?