Recension

: Smaker
Smaker Berit Lyregård
2001
Ordfront
7/10

Koriander och nio andra smaker

Berit Lyregård är sedan fyra år ansvarig matskribent på Dagens Nyheter där hon varje vecka presenterar spännande och smakrika recept i Pernilla Tunberger, Anna Bergenström och Astrid Nilssons efterföljd. Smaker är hennes debut som kokboksförfattare.

Moderna kokböcker ser ofta som sin uppgift att vara lite mer än bara en kokbok. De vill ge en känsla, en förnimmelse, av landet vars mat man med kokboken som inspirationskälla ska laga. De vackra fotona av såväl mat som atmosfär som blivit ett måste förmedlar inte bara den där känslan, utan också en hel del lyx. Den här kokboken är inget undantag.

Smaker är uppdelad i tio kapitel som vart och ett motsvarar en krydda eller smaksättare, som curry, ingefära, lime, lök och basilika. Det är ett rätt smart upplägg, eftersom man lätt kan rikta in sig på det kapitel vars krydda man mest känner för just idag.

Varje kapitel inleds med en sida kåseri och intressant fakta om kryddan ifråga. Som att den äkta kardemumman är en av världens dyrbaraste, och att i Libanon är oliven kung. Recepten, som inleds med någon rad om maträttens historia eller vad den passar till, varvas med vackra bilder både på tillrättningen och ögonblicksbilder från marknader, restaurangkök eller närbilder på olika grönsaker och kryddor.

Eftersom boken är upplagd med en krydda per kapitel kan man själv välja hur spajsig man vill vara för dagen. En dag när jag känner mig lite cha-cha tror jag minsann att jag ska testa sardellmajonnäsen som ska vara så god till räkor.

Johanna Look

Publicerad: 2002-04-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-01 08:44

Kategori: Recension | Recension: #545

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?