Text

Böcker om mat och kokkonst

Vi har samlat ett gäng matboksrecensioner av olika slag, kanske för att vi tycker det är roligt med mat. Anna, Nina, Mattias, Ranald, Johanna och Åsa har skrivit.

Håll till godo!


Jamie Oliver: De nakne kockens återkomst
En nypa här och en näve där

”Mat säljer. Det är som med sex, sommarens väder och deklarationstips; alla redaktörer och producenter vet att mat säljer. Rätt förpackat i tv och böcker säljer mat alldeles förbannat bra. Tina Nordström är ett skrattande bevis på detta. Med kärnfriska tag bland grytor och pannor går hon hem i stugorna med sin…” Läs mer


Tina Nordström: Tinas mat
Lagom mat med Tina

”Jodå, den mesta Tinas mate verkar ganska gott och lite nya och spännande rätter finns det här bredvid den trygga crossover-husmanskosten som verkar vara standard i alla matprogram & på alla restauranger these days. Sen kan man väl undra lite ibland över vissa mysko saker. Det här är väl tänkt…” Läs mer


Kari Finngaard: Laga läckert och ge bort
Lägg in din själ och ge bort till en vän

”‘En gåva från köket betyder glädje’ står det i förordet på denna boken. Jag drar mig genast till minnes hur jag gav bort en burk med kanelmarinerade bönor till två av mina vänner. Jag vet inte riktigt om det var glädje som deras skrynkliga ansikten uttryckte när de vänligt smakade på bönorna. Kanske var det ett…” Läs mer


Hilaire Walden: Det marockanska köket
Enkelt och billigt i tröttsam framställning

”‘Det är något sensuellt över den marockanska maten, som gör den smått unik i världen. Den appellerar till lukt-, syn- och smaksinnet på ett rättframt och ogenerat sätt [...] många av ingredienserna har en egen dragningskraft som kan kännas nästan magisk [...] den lite lyxiga aromen från saffran…” Läs mer


Fran Warde: Äta, dricka, leva – morgon, middag, kväll
Kärlek till maten och livet

”En hyllning till livets goda. Mat. Enkelt och gott och för alla tillfällen. Något för en mattok som jag och för dig och för alla som äter… Den här boken sprutar av kärlek, kärlek till god mat. Gjord på de godaste ingredienserna. Varje recept inleds med en liten kommentar. Det är så naturligt och spontant. Som…” Läs mer


Berit Lyregård: Smaker
Koriander och nio andra smaker

”Berit Lyregård är sedan fyra år ansvarig matskribent på Dagens Nyheter där hon varje vecka presenterar spännande och smakrika recept i Pernilla Tunberger, Anna Bergenström och Astrid Nilssons efterföljd. Smaker är hennes debut som kokboksförfattare Moderna kokböcker ser ofta som sin…” Läs mer


Cathrine Schück: Schücks Gröna
Den hemtrevligaste kokboken på länge

”Jag rekommenderar verkligen inte den här boken till någon två dagar före löning. För det är ju så enormt goda recept. Man blir hungrig och vill genast springa till affären och köpa färsk sparris och grekisk halloumiost, fast det enda man har råd med är några gula lökar. Vilket man…” Läs mer


Celia Brooks Brown: Nytt vegetariskt
Älg eller linser?

”Vegetarisk mat är något som vissa ibland rynkar lite på näsan åt. Kanske är det en vedertagen uppfattning att vegetarianens kostcirkel endast utgörs av bönor, ris, linser och en och annan frukt. I Nytt vegetariskt får läsaren dock smaka på andra bullar. Celia Brooks Brown introducerar läsaren…” Läs mer


Oona van den Berg: Det asiatiska köket
Lättlagat men svårinköpt

”Asiatisk mat är för de flesta under femtio ungefär lika exotiskt som pizza. Det är sällan någon höjer på ögonbrynet om man gör sushi en fredagskväll. Men om någon får för sig att göra kåldolmar eller strömming med löksås, så … ja, ni fattar. Asiatisk mat är en del av den svenska husmanskosten…” Läs mer


Lorraine Perretta: Tänkvärd mat – Ät rätt och öka din hjärnkapacitet
Om det inte ens ser gott ut på bilden?

”Det är inte snällt att först läsa en fantastisk kokbok med ett underbart foto och sedan bara lägga den i från sig och börja med nästa. Sannolikheten att bok nummer två skall framstå som havregrynsgröt i jämförelsen mellan böckerna är stor men det kan ju också vara en adekvat bedömning. Tyvärr är denna…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2002-04-02 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-14 13:10

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?