Recension

: De nakne kockens återkomst
De nakne kockens återkomst Jamie Oliver
2002
Albert Bonniers förlag
6/10

En nypa här och en näve där

Utgiven 2002
ISBN 9100576239

Om författaren

Jamie Oliver började enligt utsago laga mat redan som åttaåring. Sen blev det diverse restaurangskolor, innan han slog genm med tv-serien ”Den nakne kocken”. Jamie driver idag restaurang MOnte’s i Knightbridge, London. Spelar trummor i bandet ScarletDivison och är gift med Jools.

Sök efter boken

Mat säljer. Det är som med sex, sommarens väder och deklarationstips; alla redaktörer och producenter vet att mat säljer. Rätt förpackat i tv och böcker säljer mat alldeles förbannat bra. Tina Nordström är ett skrattande bevis på detta. Med kärnfriska tag bland grytor och pannor går hon hem i stugorna med sin klingande skånska: bejublad, prisbelönt och rik på kuppen. Alla är nöjda och glada. I England har dom Jamie Oliver, Den nakne kocken, en formidabel braksuccé som gjort segertåg jorden runt flera gånger om.

Nå, är Den nakne kocken bara en grabb som är glad i matlagning, älskar frugan och gillar att knäcka bira med grabbarna efter att ha repat med bandet, eller är det hela ett slipat koncept spunget ur BBC:s smarta producenthärnor? Kan londonborna få en verklig glimt av denne skooteråkande helylle-mate? Syns han i grannkvarteret med en kartong primörer fastspänd på pakethållaren, eller är det bara vid inspelningar som han vågar sig ut? Fan vet. Ett är i alla fall säkert: det säljer.

Den nakne kockens återkomst följer gängse kokbokstrender, dvs mycket bilder med minimala skärpedjup och medveten design. Texten tycks vara skriven av Jamie själv. Tilltalet är direkt och beskriver hur han personligen förfar med inköp, örtplantering och storbak.

Recepten bär ofta namn som ”Fantastisk knaperstekt kykling” eller ”Peters lammcurry”, vilket vittnar om att det här med mat inte är så svårt. Man provar sig fram, lånar recept och inhämtar tips var man kan. Man höftar litet med salt och peppar, man jobbar med händerna, man är sig själv helt enkelt.

Och maten blir fantastisk.

Anders Edwartz

Publicerad: 2002-04-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-18 17:02

Kategori: Recension | Recension: #545

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?