Recension

: Bilbo – en hobbits äventyr
Bilbo – en hobbits äventyr J R R Tolkien
1992
Rabén & Sjögren
8/10

Det är dags nu

Utgiven 1992
ISBN 9172631643
Översättare Britt G Hallqvist

Om författaren

John Ronald Reule Tolkien (1892-1973) var inte bara författare utan också språkvetare. Han var professor i engelska i Leeds (1924-25) och fornengelska i Oxford (1945-59). Tolkien var mycket intresserad av keltisk och nordisk mytologi samt språk vilket kan se i hans böcker. Han gjorde fantasylitteraturen populär.

Tolkiensällskapet Forodrim – Största fansajten i Sverige.

Sök efter boken

Jag minns inte när jag läste Bilbo senast, men jag vet att jag läst den åtminstone två gånger tidigare, men en sak är säker, det var länge sedan. Jag kände att nu kanske det är på tiden att läsa om den och med den hela trilogin om härskarringen, så att man är uppdaterad inför filmatiseringarna.

Hur resultatet av nyzeeländske Peter Jacksons filmatiseringar än blir så känns det som ett måste att gå och se alla tre på bio. Jag för min del tror att han klarar uppdraget bra, han är ju skolad i tillverkandet av monstermasker såväl som dockor genom sina första filmer; Braindead, Bad Taste och Meet The Feebles och visade på stor filmisk begåvning genom sin film Svarta änglar, i vilket fall som helst får man ju vara glad att det inte blev någon amerikansk Spielberg-wannabee som fick regissera filmerna och därmed göra någon form av melodramatisk, bombastisk smörja av alltihop.

Jag kan faktiskt på rak arm bara komma på en regissör som jag heller skulle sett i regissörsstolen och det är Jeunet, som med sin De förlorade barnens stad gjort en av de vackraste sagor som skådats på en bioduk, å andra sidan så är jag inte så säker på att han skulle kunnat hantera ett sådant här projekt.

Ang Lee skulle exempelvis också kunna vara en tänkbar kandidat till regissörsstolen. Men i slutändan får man i alla fall vara glad att det inte blev exempelvis James Cameron eller Michael Bay som fick ta på sig regissörsrollen och att det är bröderna Weinstein och inte den totalt talanglöse Jerry Bruckheimer som tagit ett par av producentstolarna.

Jag trodde faktiskt uppriktigt att jag kom ihåg handlingen i Bilbo, det vill säga, att när jag väl började läsa den så skulle jag känna igen mig, men då trodde jag fel, uppenbarligen var det alltför länge sedan jag läste den och bitvis har jag nog blandat ihop den där animerade Sagan om ringen-filmen som det också var mycket länge sedan jag såg. Inget ont i det dock, tvärt om, det gjorde ju bara resan mer spännande.

Bilbo handlar, för de som inte heller kommer ihåg eller inte har läst den, om hobbiten Bilbo som av trollkarlen Gandalf luras med på äventyr. Tillsammans med denne samt Torin och tolv andra dvärgar beger de sig iväg mot draken Smaugs ödemarker för att ta tillbaka den skatt som Smaug stulit från Torins anfäder. På vägen träffar man på såväl troll, som vättar, jättespindlar och annat otyg, och ja just det, givetvis också Gollum, icke att förglömma.

Rent dramaturgiskt så är Bilbo oklanderlig, det som snarare drar ner betyget litet är förmodligen till stor del för höga förväntningar. Saker man läst som barn ter sig sällan som lika fantastiska när man läser om dem som vuxen, förmodligen till stor del eftersom man hade ett rikare fantasiliv på den tiden och visualiserade hela historien och fyllde i eventuella luckor.

Dessutom, kanske viktigast av allt, när jag läste Bilbo som barn så var jag verkligen där, jag gick precis bakom Bilbo när han ensam irrade omkring i vättarnas tunnlar och jag fanns vid hans sida när han slogs mot jättespindlarna, numera är jag bara en åskådare som inte kan ingripa. Jag hade också en minnesbild av ett mer målande och utsvävande språk, inte så linjärt som visar sig vara fallet, Tolkien visar sig ytterst fokuserad på att berätta sin historia. Missförstå mig inte nu, språket är bra, det är bara inte vad jag förväntat mig.

Men i slutändan blir ändå slutsatsen att ni som aldrig läst Bilbo eller som bara inte läst den på mycket länge, ni vet vad ni måste göra, innan premiären av Sagan om ringen skall man ha läst Bilbo och alla delarna i trilogin om härskarringen, så det finns ingen tid att förlora.

Martin Eriksson

Publicerad: 2001-12-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-15 11:55

Kategori: Recension | Recension: #418

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?