Recension

: Sokrates bägare
Sokrates bägare Ed McBain
2001
Norstedts
3/10

Hybrid av McBain

Utgiven 2001
ISBN 9113007173
Orginaltitel The Last Best Hope
Översättare Björn Linné
Först utgiven 1998

Om författaren

Ed McBain (1926-2005) behöver väl knappast någon närmare presentation. Han är en av de allra mest lästa deckarförfattarna (över 100 miljoner sålda ex.) och har under nästan ett halvsekel producerat sina hårdkokta alster. Förutom den vanliga produktionen skrev McBain även romaner under sitt riktiga namn: Evan Hunter.

Sök efter boken

Nord möter syd i nya McBain och det handlar inte om det amerikanska inbördeskriget. Varmt mot kallt snarare, sol mot snålblåst eller palmer mot grå betong. Det är Florida som möter New York genom de båda karaktärerna Matthew Hope och Steve Carella som för den invigde säkert inte är helt okända.

Advokat Hope i Florida får ett uppdrag av en kvinna (vad annars) som ber honom söka efter hennes försvunne man. Det visar sig att mannen, Jack Lawson begett sig norrut på den amerikanska kontinenten och på så sätt vävs även den luttrade snuten Steve Carella, vid 87:e distriktet i New York, in i handlingen. Hope ber Carella om hjälp och så är det hela igång och en historia där mystisk mord, svettiga poliser och vackra damer likväl som Sokrates bägare ingår. Denna bägare påstås vara den giftbägare som den dömde filosofen tömde i Athen år 399 f. Kr. och skall ställas ut på ett litet museum i USA.

Vilken lockelse för all världens svindlare och naturligtvis kan man inte lämna bägaren i fred.

Historien är som alla förstår inte speciellt unik och det är på det hela taget inte speciellt kul. Okej, man vet vad man får när man läser en sådan här bok och de som förväntar sig en relativt förutsägbar bok med inslag av spänning och snutliv, så visst är det väl okej men det här är inget man kommer lägga på minnet.

Det kuriosa i att låta två stora romanhjältar sammanstråla hjälper tyvärr inte denna bok ett dugg och frågan är om inte McBain skulle sparat detta möte, som kanske skulle kunna göras intressantare, till en bättre historia? Vad är det då som inte är bra? Till att börja med känns det alldeles för mycket kaffe i pappersmugg och flottyrmunkar så fort man börjar närma sig en polisstation och det känns endast grått och trist.

Vidare kunde själva bägaren fått större utrymme i boken vilket hade varit intressant och att karaktärerna uppför sig precis som man förväntar sig är inget plus på mitt konto. Det kanske är svårt att hitta på nydanande grepp efter ca 80 deckare, vad vet jag.

För dem som gillar McBain kommer denna hybridbok kanske t.o.m. att verka förvirrande. Vilken värld är det som gäller. 87:e distriktet i norr eller solen i Florida? För oss andra som inte är lika insatta i dessa fiktiva världar är det endast trist om man skall vara hård och det kan vi väl få vara lite grann.

Textutdrag (Visa/göm)

Per Warmark

Publicerad: 2001-04-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 15:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #171

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?