Recension

: Vågspel
Vågspel Ed McBain
2006
B. Wahlströms
4/10

Misslyckad McBain?

Utgiven 2006
ISBN 9132332335
Sidor 287
Orginaltitel Alice in Jeopardy
Översättare Mats Blomqvist

Om författaren

Ed McBain (1926-2005) behöver väl knappast någon närmare presentation. Han är en av de allra mest lästa deckarförfattarna (över 100 miljoner sålda ex.) och har under nästan ett halvsekel producerat sina hårdkokta alster. Förutom den vanliga produktionen skrev McBain även romaner under sitt riktiga namn: Evan Hunter.

Sök efter boken

McBain har kallats den moderna polisromanens fader. Förmodligen med all rätta. De 55 romanerna med Steve Carella och de andra poliserna vid 87 distriktet var banbrytande och kom att bilda skola för många senare författare. Det är svårt att tänka sig att Elmore Leonard, Michael Connelly, James Lee Burke, James Petterson, ja, ingen av de stora drakarna, skulle haft samma framgång om det inte varit för McBains vägledning. McBain jobbade med ett kollektiv av hjältar, och där är han väl fortfarande ganska ensam. De flesta av hans efterföljare håller sig till en ensamvarg, eventuellt med en sidekick.

Jag har alltid föredragit böckerna om poliserna i den New Yorkliknande staden Isola framför de böcker McBain skrev under sitt verkliga namn Evan Hunter. Det är riktigt bra polisdeckare, snyggt uppbyggda och väl balanserade.

"Vågspel" var tänkt att bli första delen i en serie där huvudrollen skulle spelas av kvinnor. McBains hjältar har traditionellt sett varit män, ganska stereotypa män dessutom. Hårda killar.

Tyvärr är det också en stereotyp kvinnlig hjältinna vi möter, och en stereotyp historia. Alice man har försvunnit och antas vara död. Genom en serie märkliga händelser framkommer det att han inte är den han utgett sig för att vara, och kanske är han inte heller död. Ja. Det känns igen. Har för mig att jag sett nån skräpfilm med Goldie Hawn på samma tema. Boken känns inte genomarbetad och upplösningen anas på 200 sidors håll. Dålig egenskap för en deckare.

McBain var mycket produktiv, och allt han publicerade höll inte precis högsta klass. Det är där, bland de mindre lyckade idéerna, vi får sortera in "Vågspel". Tyvärr.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2006-08-23 00:00 / Uppdaterad: 2006-08-23 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2136

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?