Vid första anblicken av retorikhandboken Den personliga retoriken av Heléne Hedqvist ser man en snygg, leende kvinna i sobra kläder sittande i helfigur på en stol med ett mycket öppet och starkt kroppsspråk. Färgskalan är dämpad. Det ena benet vikt över det andra, lyfta armar och händerna knäppta bakom huvudet. En ganska manlig pose kan jag tycka innan jag läst boken.
Även inuti boken finns många svartvita fotografier – som visar sig vara – av författaren Heléne Hedqvist själv. Fotografierna ligger i samklang med bokens budskap. Överlag är det personliga tilltalet mycket starkt. Författaren talar konsekvent till just dig – till mig som läsare av boken och i behov av en bättre retorik. Helt i linje med bokens titel och omslagsbild. Hon delar även med sig av sin egen personliga retorikhistoria och fallbeskrivningar från sin retorikstudio.
Idag är en smartelefon varje talares värsta konkurrent. Därmed måste du vara bra, mycket bra. Redan i inledningen måste du övertyga dina åhörare att du är värd att lyssna på. Öva. Lär. Gör om. Gör bättre.
Boken är indelad i fyra kapitel där Hedqvist pedagogiskt lär ut retoriken som hon ser den och såsom hon använder den. Särskilt i de två senare kapitlen; kapitel tre: Psykologiska faktorer och det fjärde: Svaga och starka positioner tar hon upp intressanta och aktuella teorier.
Hedqvist skriver i det inledande kapitlet att hennes syfte med boken är att ”till två tredjedelar kombinera den effektiva klassiska retoriken med dig själv”. Lägg till mod och personlighet – något som Aristoteles inte behandlar. Att vi ska våga ta plats, medvetet skapa närvaro, finslipa berättarteknik och kroppsspråk. Mycket hämtar Hedqvist från den amerikanska skådespelarutbildning hon har i bagaget förutom från studier hon senare bedrivit i retorik i Sverige och från sin kursverksamhet. Att våga lyfta fram den egna personligheten lovar hon att ska borga för framgångar i affärs- och privata relationer. Bokens målgrupp är närmast ledare och chefer inom näringsliv, media och politik – många nyckelord är sådana som förknippas med säljande och övertygande: ”leverera”, ”framgångsfaktor”, ”kunder” – men boken kan förstås läsas av vem som helst.
Hedqvist utgår – som sagt – från den traditionella retoriken. Hon tar föredömligt upp logos (fakta), pathos (känsla) och ethos (trovärdighet) och reder ut partesmodellen. Hon går genom de vanligaste stilfigurerna, till exempel anafor, kontrast och bildspråk, som är mycket bra att känna till och som rätt använda kan trollbinda och få lyssnarna att minnas ditt tal läng(r)e.
Överlag är Hedqvist en sann vän av tretalet: efter inledning är det klokt att dela in innehållet i tre större kapitel – eller tre argument – för att till sist avrunda med en avslutning som ska signaleras tydligt: ”Innan vi avslutar …”, ”Som sista punkt vill jag …”. I avslutningen får du gärna berätta slutet på en egen historia, kanske ett skämt, som du inledde med. Även skämtsamma historier ska följa tretalet: inledning, ett huvudinnehåll och sedan en överraskande avslutning. Skämt ska övas in. Bakom skicklig ståuppkomik ligger stenhård tajmning.
Vad är då personlig retorik? Det är helt enkelt att nå ut och beröra sina lyssnare. Att det blir dialog i ett anförande, inte en ensidig monolog. Det finns inte något som en medfödd talargåva – ju mera du arbetar medvetet desto större är möjligheterna att lyckas väl. Att lära sig ta kontroll över den egna retoriken och kroppsspråket. Att lära sig att förstärka det som fungerar bra och arbeta bort sådant som inte fungerar eller försvagar kontakten till lyssnarna. Hedqvist berättar om autentiska fall och hon ger även tips på handfasta avslappningsövningar. Hon betonar gestiken, alltså hur vi rör och för våra händer, armar och ben. Redan små justeringar är betydelsefulla. Till exempel att du visar dina handflator gör skillnad. Ser publiken enbart dina handryggar ger detta direkt ett mera avvisande och stelt intryck. Små variationer – både till det bättre och till det sämre – visar Hedqvist på bilder i helfigur.
Heléne Hedqvist har intervjuat psykiatern, forskaren Predrag Petrovic vid Karolinska Institutet som forskat i hjärnan och vår slutledningsförmåga. Många lider av talängslan som rent fysiskt kan ta sig uttryck i svettningar, hjärtklappning och till och med ångestliknande attacker. Enligt Petrovic är det viktigt att lära sig stå ut med ångesten, klara av den och våga utsätta sig på nytt. Det finns knep att använda sig av. Att vinna över kroppsliga reaktioner leder till stark känslomässig belöning.
Olika inlärningspersonligheter delar Hedqvist in lyssnarna i: aktivisten, reflektionisten, teoretikern och pragmatikern. Det här är en något förenklad syn på människor i en publik men viktigt för en talare att minnas. Vi är olika: någon med aktiv inlärningsstil vill kanske öva och testa bums medan en mer reflekterande lyssnare njuter av att lyssna i lugn och ro.
Det fjärde kapitlet Svaga och starka positioner fäster jag mig personligen vid. Hedqvist berättar om webbsidan www.ted.com med filmade föreläsningar på 20 minuter av företagsledare och inspiratörer från hela världen. Där har Hedqvist följt Amy Cuddy som är professor vid Harvard Business School. Enligt Cuddys forskning påverkas vårt kroppsspråk mycket av möten med andra och även våra hormonella nivåer i blodet. Med en stark och öppen kroppshållning – till exempel genom att sträcka på sig och höja armarna – ökar dominanshormonet testesteron i saliven med 20 procent och stresshormonet kortisol sänks med 25 procent. Alltså: ingen slump att segertecknen i idrottssammanhang syns i uppåtsträckta armar över hela världen. Nu förstår jag även varför Hedqvist sitter så segervisst som hon gör på bokens omslag. Det handlar naturligtvis om en stark och öppen kroppsposition.
I slutet av boken ingår en fördjupningsdel där Hedqvist analysera fyra framgångsrika tal. Det är Donalds Trumps installationstal den 20 januari 2016, prins Daniels tal till prinsessan Victoria vid deras bröllop, Centerpartiets ordförande Annie Lööfs jultal 2016 och Steve Jobs tal vid Stanford University 2005. Inte vilka tal som helst med andra ord. Hedqvist genomgång av dem är enligt undertecknad på lämplig nivå.
Summa summarum: En aktuell och fräsch faktabok om personlig retorik som har mycket att ge – både åt nybörjare och mera vana talare.
Publicerad: 2018-04-05 00:00 / Uppdaterad: 2018-08-31 18:28
En kommentar
bra.
#
Kommentera