Recension

: Politik och retorik
Politik och retorik: svenska partiledare i talarstolen Erik Åsard
2018
Historiska Media
8/10

Torrt men givande om svenska politiker i talarstolen

Utgiven 2018
ISBN 9789175455839
Sidor 352

Om författaren

Erik Åsard (född 1947) är statsvetare och professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Han disputerade 1978 på avhandlingen LO och löntagarfondsfrågan: en studie i facklig politik och strategi, och har skrivit en rad böcker om såväl svensk som amerikansk politik, däribland Makten, medierna och myterna: socialdemokratiska ledare från Branting till Carlsson (1996), Positiv särbehandling i Sverige och USA (2001), Det dunkelt tänkta: konspirationsteorier om morden på John F. Kennedy och Olof Palme (2006) och Politik och retorik: svenska partiledare i talarstolen (2018).

Sök efter boken

Av titeln att döma så skulle man kunna tro att Erik Åsards bok Politik och retorik: svenska partiledare i talarstolen består av analyser av partiledarnas tal utifrån ett retoriskt perspektiv. Det var i alla fall vad jag trodde, och varandes retoriknörd såg jag fram emot att lära mig hur olika partiledare använder sig av diverse retoriska grepp för att nå fram och övertyga. Givetvis räknade jag också med att i förbifarten naturligtvis snappa upp hur jag själv skulle kunna bli en bättre talare. Jag upptäckte snart att boken var något helt annat och mycket mer.

Istället för att grotta ned sig i hur Stefan Löfvén, Ulf Kristersson, Annie Lööf och de andra partiledarna för sig i talarstolen, så undersöker Åsard vad partiledarna faktiskt säger och hur det förhåller sig till det de i praktiken gör. Är förresten det någon säger i talarstolen under till exempel Almedalsveckan detsamma som det de säger i andra sammanhang?

Retoriknörden i mig, hon som egentligen var inställd på en annan typ av bok, var till en början något besviken. Men dagarna efter att jag börjat läsa Politik och retorik kommer jag på mig själv med att hänvisa till boken, gång efter varannan. Politik och retorik är nämligen fylld till bredden av intressanta fakta.

Varje partiledare har fått ett eget kapitel tillägnat sig (undantaget Miljöpartiets två språkrör som får dela på ett), vilket inleds med en presentation av vederbörandes bakgrund. Detta är både intressant och allmänbildande, och jag kommer på mig själv med att tänka att Sveriges alla förstagångsväljare borde få läsa boken.

Sedan följer en genomgång av något eller några av partiledarens tal, vad de har sagt vid vissa tillfällen jämfört med andra och vilken politik de sedan drivit. Att politiker har en förkärlek för vackra ord och floskler torde kanske inte komma som någon nyhet, men som läsare slås man här av hur extremt otydliga svenska politiker faktiskt är när det handlar om vad de vill göra, vad de inte vill göra och vad de anser att andra (vilka?) gör för fel. Skärpning, politiker!

Är en, liksom jag, ett fan av evidensbaserad politik är det också trevligt när någon granskar hur politikernas retorik förhåller sig till deras verkliga politik. Varför görs inte det oftare, undrar jag?

Bokens ena stora nackdel är dessvärre samma som dess största fördel. Nämligen att den är så sprängfylld med fakta. Mellan varven blir det nästan för mycket, boken blir något svårläst och som läsare kan man inte ta in mer. Det hade heller inte skadat att ha en något lättare jargong mellan varven, även om det förvisso är ädelt av Åsard att inte hemfalla åt ironier eller dåliga skämt.

Den andra stora nackdelen med boken är att den är som mest aktuell under en begränsad tid, i och med att den fokuserar på partiledarna för de riksdagspartier vi har idag, hösten 2018. Att hoppas på att Åsard ska orka producera liknande böcker för nästa valrörelse, och nästa, och nästa är att hoppas på för mycket, är jag rädd.

Å andra sidan är det ju bara att vara glad att någon har skrivit en sådan här genomarbetad bok åtminstone i tid för en (1) valrörelse. För alla som har något som helst intresse av svensk politik rekommenderar jag Åsards bok å det varmaste.

Christine Öberg

Publicerad: 2018-09-01 00:00 / Uppdaterad: 2018-08-31 19:30

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7462

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?