Recension

: Stora boken om bläckfiskar
Stora boken om bläckfiskar Celia Svedhem Filippa Widlund (illustratör)
2022
Bonnier Carlsen
9/10

Faktaspäckat om de åttaarmade

Utgiven 2022
ISBN 9789179772161
Sidor 48

Om författaren

Celia Svedhem (född 1984) är utbildad psykolog och skriver regelbundet om litteratur och psykologi för Göteborgs-posten, Vi, Psykologtidningen och Svenska Yle. Hon har givit ut faktaböcker för barn och den personliga essän Det mörka rummet.

Sök efter boken

Vilket djur har blått blod, tre hjärtan, näbb och en hjärna som sträcker sig ut i armarna? Rätt svar: bläckfisken. Detta mytomspunna djur bär fortfarande på många hemligheter. Men redan på första uppslaget utlovas fakta snarare än sägner. Det var aldrig någon jättelik Kraken som drog med sig skeppen ner i djupen på Nordatlanten.

Nej, i den här boken är det kunskaper som gäller. Läsaren tas med på en fantasieggande upptäcktsfärd ner i saltvattnet och in i bläckfiskarnas tillvaro.

Celia Svedhem och Filippa Widlund har gjort en härlig bok där text och bild samspelar perfekt. Jag är svag för genomskärningar och här bjuds en god inblick i bläckfiskarnas fascinerande anatomi.

Dessa djur har mängder av förmågor. Att de kan spruta bläck vet de flesta. Men bläckfisken kan dessutom skjuta ut en ”slemskugga” av sig själv för att distrahera rovdjur. Den är också expert på kamouflage och kan även regenerera förlorade armar. Bläckfiskar är starka och större arter kan faktiskt ta upp kampen med hajar! Inte undra på att det fordom spreds skräckberättelser bland sjömän.

Många barn har en fas då dinosaurier utövar starkt dragningskraft. Om du är en högläsande förälder till ett sådant barn kan den här boken vara ett alternativ till alla skräcködle-faktaböcker någon gång då och då. Stora boken om bläckfiskar vidgar fantasin på samma sätt men utan de tungvrickande svåra namnen.

Förresten: rubriken är för snäv. Boken handlar även om de tioarmade och om dem med uppemot 90!

Mattias Lahti Davidsson

Publicerad: 2023-05-01 00:00 / Uppdaterad: 2023-04-30 17:11

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8990

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?