Recension

: Lögnaren i skafferiet
Lögnaren i skafferiet Kristina Appelqvist
2023
Piratförlaget
7/10

Skåpmat och intriger

Utgiven 2023
ISBN 9789164208583
Sidor 407

Om författaren

Kristina Appelqvist är författare, frilansjournalist och kommunikationskonsult. Hon har tidigare skrivit nio deckare i universitetsmiljö som utspelar sig i Skaraborg. Klänning för korta kvinnor inledde den nya serien där handlingen förlagd till Stockholm och Sjuhäradsbygden där Kristina är uppvuxen. Lögnaren i skafferiet är hennes elfte bok.

Sök efter boken

Det var bara drygt ett år sedan jag skrev om Kristina Appelqvists Klänning för korta kvinnor. Då föll jag pladask för den puttriga historien helt utan mord. Särskilt karaktärerna fastnade, då de var lagom överdrivna på ett närmast burleskt vis. Så ni kan tro att jag var sugen att sätta tänderna i uppföljaren.

Vi får återigen träffa Nina Storm. Hon jobbar som kommunikationschef på Myndigheten för kulturstöd som fördelar pengar till olika kulturprojekt. Liksom tidigare är hon hårt ansatt av sin chef Diana Wikman. Diana, a.k.a Draken, gör sitt bästa för att förpesta Ninas tillvaro.

När Sveriges kulturminister, Timmy Carlsson, går bort efter en kort tids sjukdom rivs mycket upp hos Nina. Trots att de tappat kontakten sedan många år så var de nära vänner i ungdomen. Dessutom hade de en hemlighet ihop. När Nina försöker sopa igen spåren efter deras ungdomssynder råkar hon av en slump upptäcka att Draken har en kärleksaffär med en högt uppsatt politiker.

Samtidigt går en skrivarkurs av stapeln på den prästgård som Nina ärvt i Mjöbäck. Lärare på på kursen är den pompösa författaren Greger Sparre. Han tar till rätt råa metoder för att få sina adepter att få fräs på sitt skrivande. Samtidigt förstår vi att han dessutom har en dold agenda. Jag blir svettig bara av att läsa om hans framfart. Men eleverna är tappra och till lags.

Klänning för korta kvinnor var en ganska unik deckare på så sätt att där inte förekom ett enda litet mord. Detsamma gäller denna uppföljare Lögnaren i skafferiet. Däremot är berättelsen också här full av intriger, svek, lögner och intrikata förvecklingar. Det är en fröjd att läsa den här boken och jag skrattar ofta samtidigt som jag även förfasas över historiens vindlingar. Även här är det mordfritt, men som ni förstår saknas inte tempo och nerv.

Även i denna deckare är titeln en ledtråd och det avslöjas alldeles i slutet. Det är något att se fram emot. Jag skulle vilja att den här bokserien filmatiserades. Det vore amazing. Lite svulstig feelgood med skav vore en ljuvlig tv-serie. Funderar över hur den skulle rollbesättas: Vem vore lämpad att spela den rekorderliga Nina Storm, psykopatiska Diana Wikman, hädangångna Timmy Carlsson och uppblåsta Greger Sparre? Har ni förslag? Sen finns det en massa sköna biroller också. Och vad jag har förstått finns miljöerna på riktigt.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2023-04-29 00:00 / Uppdaterad: 2023-04-28 23:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8989

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?