Recension

:  Klänning för korta kvinnor
Klänning för korta kvinnor Kristina Appelqvist
2022
Piratförlaget
7/10

Smart gripande nagelbitare

Utgiven 2022
ISBN 9789164207739
Sidor 406

Om författaren

Kristina Appelqvist är författare, frilansjournalist och kommunikationskonsult. Hon har tidigare skrivit nio deckare i universitetsmiljö som utspelar sig i Skaraborg. Klänning för korta kvinnor inledde den nya serien där handlingen förlagd till Stockholm och Sjuhäradsbygden där Kristina är uppvuxen. Lögnaren i skafferiet är hennes elfte bok.

Sök efter boken

Nina Storm jobbar som kommunikationschef på Myndigheten för kulturstöd som fördelar pengar till olika kulturprojekt. Hennes chef Diana a.k.a. Draken har psykopatiska drag och har till på köpet fifflat med pengar, något som kvällstidningen Expressen fått nys om. Tack och lov har Nina Storm en förtrogen på jobbet, HR-chefen Robert. Han är besatt av antika och dyrbara böcker.

När berättelsen börjar är Nina Storm på väg till Mjöbäck, ett litet samhälle i Västergötland. Hennes älskade moster Lilly har oväntat dött och testamenterat all sin kvarlåtenskap till Nina. Den inkluderar en prästgård som moster Lilly och hennes make Oscar köpte loss när han gick i pension. När Nina Storm kikar runt i prästgården hittar hon i en garderob en låda full med pengar, flera miljoner. Hon förstår inte varifrån sedlarna kommer eller varför hennes kära moster gömt dem. Men hon beslutar sig för att ta lådan med pengar hem till Stockholm och gömma dem på sitt jobb. Tills hon klurat ut varför moster Lilly hade en förmögenhet i garderoben och vilka andra hemligheter hon dolde.

Dock försvinner lådan med miljonerna och här börjar en intensiv jakt på dem. Samtidigt blossar andra problem upp på jobbet och det tar också tid och kraft. Hennes goda vän Robert dras in i allting och hamnar tyvärr i klistret. Allting skruvas åt och den spännande upplösningen sker på prästgården där det ska vara tv-inspelning och flera av Nina Storms kollegor dyker upp, inklusive hennes galna chef Draken.

Kristina Appelqvist skriver puttriga pusseldeckare och detta är inget undantag. Dock sker här inget mord men det är spännande ändå. På vissa ställen är det så rafflande att jag håller andan och knappt vågar läsa vidare. Länge grubblar jag på titeln Klänning för korta kvinnor och vad det har att göra med berättelsen. Men det får sin förklaring mot slutet.

Karaktärerna är lite överdrivna men jag tycker om det. Det gör historien lätt burlesk på ett smart sätt. Jag fnissar och förfasas. Nina Storms chef bär dessutom på en pinsam hemlighet som absolut inte får komma ut. Det här är en berättelse som berör, rör om och som jag gärna läser fortsättningen på. Slutet är smart och snyggt hoptråcklat och upplösningen något oväntad.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2022-03-23 00:00 / Uppdaterad: 2022-03-21 22:09

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8747

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?