Recension

: Djuren som hjälper oss
Djuren som hjälper oss Lena Sjöberg Lena Sjöberg (illustratör)
2021
Opal
8/10

Kom igen mänska, det svänger ju

Utgiven 2021
ISBN 9789172262430
Sidor 60

Om författaren

Lena Sjöberg (född 1970) är illustratör och författare. Hon debuterade 2005 med barnboken Hur man hittar en skatt, och har både illustrerat egna och andras böcker. Lena Sjöberg bor i byn Mörtfors i östra Småland. Hon både skriver, illustrerar samt formger sina egna böcker.

Lena Sjöberg – författarens hemsida.

Sök efter boken

De osynliga viruspartiklarna är förändringsbenägna och når många människor. Vissa blir väldigt sjuka och dödstalen skjuter i höjden. Tuberkulos är en sådan smitta och för en labbassistent tar det en hel dag att undersöka 25 tuberkulosprover. Däremot klarar en gambiansk jättepåsråtta lika många prover på fem minuter!

Att råttor kan vara till hjälp har man också erfarenhet av från Skansen. Fram till år 2000 kunde besökare gå i dåvarande Månskenshallen och se djur som bara är vakna på natten. En period började plånböcker försvinna ur besökarnas väskor och fickor. Då gillrade personalen en fälla, och Hugo – en australisk bäverråtta – låg gömd i en djurvårdares axelremsväska. Den tredje dagen gav det resultat. En person sprang skrikande mot utgången och små droppar blod syntes på golvet. Efter detta arrangemang upphörde stölderna.

Boken Djuren som hjälper oss har inte som mål att återge enbart häpnadsväckande historier där djur har varit till hjälp för oss människor. Inledningsvis berättar författaren om hur en katt flyttar hem till hennes familj. Allt eftersom tiden passerat har umgänget med katten väckt författarens reflektioner. Katten tycks ha gjort något med hennes inställning till livets måsten.

Med en katt i sin närhet lär man sig att njuta mer och vila oftare (och att inte störta upp ur sängen om morgnarna, åtminstone inte innan man har sträckt på sig ordentligt). Med ett rofyllt spinnande från alldeles intill går pulsen ner och man inser att det inte hjälper att stressa.

Därefter följer sidor och uppslag med presentationer av andra djur som varit och är till hjälp för människor. Hundar, hästar, grisar, apor, duvor och bin. De har kunnat utföra uppdrag och de har varit sällskap. Delfiner och sjölejon tjänstgör i USA:s flotta eftersom de kan dyka efter förlorade föremål och kan förstöra minor under vattnet. Med andra ord, djuren kan söka upp och transportera föremål och de kan varna för faror.

Det finns också många exempel där djur fungerar som stödjande krafter. Människor med sjukdomar upplever lindring när djur finns i närheten. Häromdagen såg jag av en händelse ett tv-program där danska medborgare med psykisk ohälsa kunde få stödhundar. Hundarna som är tränade och särskilt utvalda, bidrar till en fungerande vardag med stora hälsovinster för individen och samhället.

I boken finns även avsnitt som förklarar att människan inte alltid varit den bästa parten i relationerna med djur. Djurhållning har tidigare i historien innehållit tvång och våld. Djurförsök medför också ett etiskt dilemma.

Den fint formgivna faktaboken har gissningsvis en målgrupp med läsare i åldern 8 – 12 år. De korta textavsnitten ramas in av personliga illustrationer som inte drar iväg i alltför experimenterande stil. Pastellerna är milda i tonen och återspeglar det som kommuniceras, nämligen att människor och djur kan samverka i en anda av ömsesidig respekt.

Jag är sedan två år hobbybiodlare tillsammans med några grannar. Umgänget med bina kräver att jag talar lugnt och att jag utför rörelser långsamt. Ingen hets, ingen brådska. Bina surrar, jobbar med sitt och fyller mig med känslor av fascination. Det är mycket jag inte vet om bin och kanske inte heller om mig själv. Jag är en urbaniserad människa men är glad över denna möjlighet att bidra till ett naturligt kretslopp – eller hur jag nu ska uttrycka mig.

Sådana tankar är även Lena Sjöberg inne på. Husdjuren kan bli en länk till naturen och kanske inspirera oss att använda alla våra sinnen, att stressa lite mindre och leka lite mer. Hon har även väckt min nyfikenhet på djurvärlden. Jag har aldrig hört talas om den gambianska jättepåsråttan förut men är betydligt mer välinformerad nu.

Lena Nöjd

Publicerad: 2021-12-31 00:00 / Uppdaterad: 2021-12-27 13:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8672

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?