Recension

: En av fyra
En av fyra Jessika Devert
2023
Printz
6/10

Det är på bibblan det händer

Utgiven 2023
ISBN 9789177715696
Sidor 437
Först utgiven 2023

Om författaren

(f. 1969) är författare och journalist från Göteborg. Hon har tidigare skrivit biografier om både kända och okända människor. Dessutom har hon författat barnböcker tillsammans med sin syster. Dagboken jag faktiskt skrev är uppföljaren till hennes första feelgoodroman för vuxna.

Sök efter boken

När den nya bibliotekariechefen Eva börjar jobba på biblioteket i Blomdala händer det saker. Hon river ner tidigare murar och bjuder in till samvaro mellan medarbetarna. På bibblan jobbar sen tidigare Malin. Hon lever det perfekta Instagramlivet med välartade barn och en stabil make. Sen har vi Märta som har träffat sin livs kärlek på Tinder och kör det mer alternativa livet med många piercingar och färgat hår. Sadiha städar på biblioteket men vill egentligen ta plats bland böckerna.

Eva kliver in och rör om. Hennes återkomst till Blomdala sätter sannerligen spår på bibblan. De fyra kollegorna sammanstrålar på en 40-årsfest som en i gänget står för. Redan där börjar hemligheter sippra och måenden blottas. Alla fyra är i heterorelationer och vi förstår tidigt att en av dem lever i en destruktiv relation där hon misshandlas svårt. Men vi vet inte vem. Det gör väl det hela till en slags spänningsroman, men det finns så mycket mer i berättelsen som griper an.

Jag ska erkänna att jag från början var rätt skeptisk till romanen. Fick för mig att den skulle vara pekpinnig och lite snyftig. Men ack vad jag misstog mig. Här byggs snabbt upp en massa olika historier och livsöden. Jag ger er ett axplock. Bibliotekariechefen Eva saknar sin son som hon tappat kontakten med då det sista hon vet är att han var en destruktiv missbrukare. Hon är livrädd för att folk ska känna igen henne när hon återvänder till ursprunget men hon bara måste hitta honom igen. Malin är bibliotekarien som utåt sätt vill verka lyckad. Hon kämpar med att hennes kids ska bete sig välartat och att hennes man ska dra ner på sina sunkiga ”pappaskämt”. Dessutom går hon och drömmer om en gammal ungdomskärlek. Märta har äntligen hittat kärleken via en dejtingapp men han vill låta det ta tid. Men hur länge ska Märta behöva vänta tills hon kan outa sin kärlek? Sen har vi Sadiha som lever i en rätt avstannad relation. När sa de senast att de älskade varandra? Eller har de egentligen sagt det till varandra någonsin?

En av fyra är en rafflande roman som behandlar våld i nära relationer. Förutom att det är en spännande historia så sätter den fingret på något fruktansvärt. Nämligen kvinnomisshandel. Den lyfter också hur skamligt det kan kännas att vara utsatt. Att till varje pris dölja sin utsatthet och smärta för andra. Men det är så viktigt att det kommer fram så att de som är skyldiga får sitt straff. Här kan den här boken vara viktig på så sätt tänker jag. Även om den kanske inte inte själv gör så stor skillnad så bidrar den till ett sammanhang och en upplysning. Sammantaget är den ett viktigt bidrag till att synliggöra kvinnlig misshandel. Att det pågår är vidrigt och svårt att ta in. Men om vi ska kunna göra något åt det måste vi våga prata om det. Se tecken på att det sker mitt ibland oss, och veta var vi ska vända oss. Boken slutar för övrigt pedagogiskt med tips på olika seriösa organisationer att vända sig till om du är eller känner någon som är utsatt för någon sorts misshandel.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2023-02-28 00:00 / Uppdaterad: 2023-02-27 21:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8961

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?