Recension

: Sila himmel, sila jord
Sila himmel, sila jord Johan Landgren
2021
Fri Press
10/10

Naturen kallar på oss

Utgiven 2021
ISBN 9789188765574
Sidor 105

Om författaren

Johan Landgren är född och uppvuxen i Helsingborg. Efter några år i Lund och Malmö tog han beslutet att flytta till en liten gård norr om Kristianstad för att bygga upp det liv han längtat efter; ett liv av lokala sammanhang, odling och närhet till naturen. När han inte skriver, läser, odlar eller vandrar i skogarna arbetar han på Högskolan Kristianstad.

Sök efter boken

ALLT

Sjukdomen kom till mig
Eller kom jag till den?

Minns det inte
men kan förnimma det

Högsommar
På väg hem
över slätten

Kroppen
alla nervknutar
öppnade sig

släppte in
allt

Så inleds Sila himmel, sila jord. Ett stilla, filosofiskt anslag som beskriver början av en utbrändhet. Diktens jag diagnostiseras alltså med utmattningssyndrom. Här finns drömmar och stormar. Intrycken svämmar över såsom en brand. De följande diktdelarna följer årstidernas växlingar. Jaget rör sig i naturen. Insuper skogen och djuren. Dikterna är lugna och eftertänksamma. De beskriver skeenden på ett ganska kliniskt vis. Blicken är vass och skärskådande.

När poesi är som bäst öppnar den upp världen. Den blir en nyckel till förståelse och enligt mig är poesi näring för både själ och kropp. Jag tycker mycket om sinnligheten i Landgrens bok. Det iakttagande och eftertänksamma tilltalar mig. Här finns även två dikter till andra poeter. Jila Mossaed tillägnas dikten RÅDJURET som handlar om en slags födsel. Även Göran Greider får en dikt. Den heter NANOKIRURGI och innehåller kropp och kalibrering.

Mitt i boken finns dikten KÖTTFABRIKEN. Jag minns inte senast när en dikt fick mig att börja gråta. Men denna gjorde så med mig. Som vegetarian sedan urminnes tider får slakterier mitt hjärta att krampa. Tvisten här är att allting går baklänges, vilken gör allting ännu starkare. Vi anländer bakvägen till fabriken och ser överfulla vagnar med vakuumförpackade köttstycken. De placeras på löpande band och varsamt prepareras de med fett och hinnor. Sedan fästes köttet på skeletten som hänger på krokar från taken. Nya kärl anländer med tarmar, lungor och hjärtan. Det är så drabbande och gör så ont det här. Den tre sidor långa dikten slutar så här:

Ute på framsidan backar en tom lastbil till
De yrvakna grisarna går baklänges
uppför rampen
Lite oroliga kanske
Solen lyser starkt
De vet ännu inte vad som väntar dem
Att de är på väg till en plats
där de ska leva
tills de blir allt mindre
Tills de krymper ihop
till små kultingar
som en efter en ska sugas
in i moderlivet

Det är som en brutal kortversion av den hundra år gamla boken Det sällsamma fallet Benjamin Button av F. Scott Fitzgerald och Baklängesklockans värld av Philip K. Dick men istället för människor handlar det om grisar. Och detta komprimerat till tre sidor.

När jag gråtit och gripits över KÖTTFABRIKEN känner jag att Sila himmel, sila jord är en berättelse om att hitta tillbaka genom naturens och djurens kraft. Det är krasst men samtidigt sinnligt och sökande.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2022-01-20 00:00 / Uppdaterad: 2022-01-20 19:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8690

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?