Recension

: Pitbullterrier
Pitbullterrier Kristian Lundberg
2004
Symposion
9/10

”Vi är lyckliga på ett annat sätt Alla revolter påbörjas med just detta”

Utgiven 2004
ISBN 9171396977
Sidor 65

Om författaren

k-lundberg_forfattarfoto
Foto: Kristin Lidgren

Kristian Lundberg har sedan debuten 1991 med Genom september utgivit ett flertal diktsamlingar och essäböcker, medverkat i originalantologin Malmöligan, skrivit existentiella kriminalromaner och senast publicerat de mycket uppmärksammade självbiografiska böckerna Yarden respektive Och allt skall vara kärlek. För diktsamlingen Job nominerades 2005 till Augustpriset, Yarden belönades 2009 med Ivar Lo-Johanssons personliga pris. 2011 mottog Kristian Lundberg Aniara-­priset, Pär Lagerkvistpriset och Sydsvenska Dagbladets kulturpris och 2014 mottog han bland annat Lars Ahlin-stipendiet.

Sök efter boken

Den här dikten uppfinner sig själv på nytt hela tiden och den glimmar som guld och kattguld och som blänket i den älskades ögon.

Den här dikten förintar sig själv hela tiden, den står med ryggen mot dig och går ut genom dörren som skepp sjunker och vulkaner sprutar eld och hav sväljer jorden.

Den här dikten förändras vid olika läsningar, den är en rörelse och inte ett ting i sig, det är fin symbolik att pärmen har böjt sig när jag låg i badet och läste och att rader som…

svenska män i medelåldern åker till Thailand
för där är priset på en människa tillräckligt lågt

…är ett infekterat sår att inte peta i.

Varje dikt skall vara en rad har den här dikten som poetik och så är det ett tag. Halsbrytande kast från en rad till nästa, skenbart utan sammanhang, varje rad är i sig en dikt. Poeten på den här sidan bokpärmarna (läsaren) ger dock kaoset mening, snart följs dock inte denna poetik. En ny ställs upp.

Den här dikten är här hela tiden i ett nu. Lundberg skapar närvaro som är påtaglig:

Jag ligger på sängen i ett anonymt
hotellrum och tänker på hur jag skall foga samman alla
lösa delar i min dikt till en enda svepande gest

Den här dikten pågår bara, den har ingen början, mitt eller slut, utan den har återtagningar, den babblar om sig själv, men framför allt är den ett rum, en frizon för tankar, för ord, skadeskjutna som gevärnedfallna fåglar (eller änglar).

Den här dikten är inte förmätet nöjd med sig själv och avrundad och perfekt, den säger istället emot sig själv hela tiden och den bryr sig om sitt eget element och sin födelse snarare än var den är på väg.

Den här dikten uttalare sitt namn och blir så till framför läsaren och en röst talar ur den som jag vill återvända till men jag kan aldrig göra det, den har förändrats en aning nästa gång jag söker den.

DIKTER SOM behandlar
månaden april är alla banala
Sådana dikter spottar vi på

Den här dikten behandlar månaden april och det gnistrar vår och påsksnö om den och Kristus korsfästs inte i dikten, men vandrar in i dikten lika enkelt som att hämta ett glas vatten är för mig efter att jag skrivit klart meningen.

Textutdrag (Visa/göm)

Csabi Urbán

Publicerad: 2005-01-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-14 23:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1487

3 kommentarer

???

huh? Oregistrerad 2005-01-05 21:58
 

Vad är det du inte förstår? Jag för gärna en disskution om det finns chans att du läser Kristian Lundbergs diktsamling.

Csabi Urbán Medlem 2005-01-06 14:15
 

Gillar din recension, Csabi! Däremot var jag inte överdrivet förtjust i själva diktsamlingen. Kändes som att det fanns många guldkorn – men ingen övertygande helhet.

Sanne Oregistrerad 2006-01-30 16:40
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?