Recension

: Osynligt offer
Osynligt offer Mats Ahlstedt
2021
Bokfabriken
6/10

Kalla brott och osynliga händelser

Utgiven 2021
ISBN 9789178355228
Sidor 287

Om författaren

Mats Ahlstedt tillbringade sina tidiga levnadsår på en prästgård i Jämtland. Sedan flyttade familjen till Göteborg där hans pappa jobbade som fängelsepräst. Efter en fil. kand i svenska med inriktning på litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet utbildade sig Mats till journalist. Idag skriver han på heltid och hans texter genomsyras av ett starkt samhällspatos.

Sök efter boken

Det är något gripande med så kallade cold cases, eller kalla fall som vi säger här i Sverige. Det handlar om olösta mord och dråp. De är icke uppklarade på grund av att polisen inte kunnat komma vidare i utredningen. Det gör ont att tänka på att det finns familjer och vänner som lever i ovisshet om vad som egentligen hände någon som stod dem nära. Polisen har en särskild utredningsgrupp som jobbar med dessa kalla fall. De är beroende av ny information som kan komma från polisen men tips från allmänheten spelar såklart en stor roll.

I Osynligt offer har polisen Fatima Wallinder blivit chef för Kalla fall-gruppen. På grund av ett tidigare fall har hennes dotter drabbas av posttraumatisk stress, med panikångest och sömnsvårigheter som följd. Efter detta har hon lovat dottern Miranda att sluta som polis och då kom detta nya jobberbjudande som en skänk från ovan.

Redan första dagen på nya jobbet blir hon kontaktad av en kvinna vars dotter är spårlöst försvunnen sedan tjugo år tillbaka. Kvinnan ber Fatima att återuppta fallet. När Fatima får veta att den försvunna dotterns sambo dött i en mystisk olycka blir hon intresserad av den gamla utredningen.

Det är inte helt lätt att komma ny på till jobbet och vara chef för en utredningsgrupp. Fatima får bita sig i tungan för att hålla ihop emellanåt. Samtidigt sker livet utanför jobbet. Fatimas familj pockar på och maken Dragans restaurang tar mycket plats i allting. Livspusslet är väl något som vi alla känner till. Att vara till lags samtidigt som ens egna intressen samt jobbet pockar på. Det är något som jag tycker att Osynligt offer är väldigt bra på att skildra. Även om du håller på att utreda ett fall där någons älskade dotters försvinnande gnagt i deras bröst i tjugo år så har du samtidigt ett liv därutanför som måste funka.

Samtidigt dyker ett nytt fall upp då en ung hästtjej försvinner under en ritt. Dessutom verkar detta hänga ihop med en galen konstnär som kallas Byfånen som är försvunnen, men som sägs leva i en jordkällare någonstans i skogen. Ja, ni hör ju. Detta är rafflande på högsta nivå. Och detta verkar dessutom att gå att koppla till det kalla fallet i berättelsen. Så vi möts av många svindlande vändningar och oväntade överraskningar mellan bladen.

I nutiden kokar främlingsfientlighet, okunskap och rädsla i en grumlig brygd. Det är som sagt många spår att hålla reda på, men berättelsen lyckas hålla dem tydliga och får dem att gå ihop så att gåtan tillslut får sin lösning.

Osynligt offer drivs framåt främst av dialoger och vardagsbestyr som krockar med jobbet. Och har du ett nytt jobb som chef för Kalla fall så är det mycket att stå i. Som läsare är det spännande och medryckande att läsa om detta.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2021-12-28 00:00 / Uppdaterad: 2021-12-27 17:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8669

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?