Recension

: Alla ljuger
Alla ljuger Camilla Grebe
2021
Wahlström & Widstrand
10/10

Lögner och förbannade hemligheter

Utgiven 2021
ISBN 9789146236559
Sidor 415

Om författaren

Camilla Grebe debuterade 2009 och har tillsammans med systern Åsa Träff och Paul Leander-Engström skrivit sex böcker. Med Älskaren från huvudkontoret debuterade hon på egen hand och fick sitt stora internationella genombrott. Skuggjägaren (2019) utsågs till årets bästa svenska kriminalroman med motiveringen: ”En elegant komponerad polisroman med kvinnohistoriskt perspektiv”, och belönades med den prestigefulla Glasnyckeln 2020.

Sök efter boken

Vi ljuger för att skydda oss själva och dem vi älskar. Vi ljuger av lättja, för att lögnen är enklare än sanningen – för som någon sa: lögnen kan resa halvvägs runt jorden innan sanningen har hunnit knyta skorna.

Det är lördagen den sextonde december 2000 när boken börjar. Det är då Marias liv för alltid förändras. Det är då hon och hennes familj slängs in i en karusell av lögner och ond bråd död.

Maria är iväg på en tjejhelg när hon nås av beskedet att hennes bonusdotter Yasmin är försvunnen. Yasmin antas ha tagit livet av sig. Hennes stövlar och ett avskedsbrev hittas på en klippa och ett vittne har sett något falla därifrån ner i havet. Men ganska snart blir Yasmins pappa Samir, tillika Marias make, misstänkt för att ha dödat sin dotter. Till en början är Maria förtvivlad och övertygad om att Samir är oskyldig men med tiden börjar hon tvivla. Sedan sker ett brutalt mord som ställer allt på ända.

Tjugo år senare hittas kvarlevorna av vad som ser ut att vara den försvunna Yasmin och utredningen öppnas upp på nytt. Då får vi träffa den vassa polisen Gunnar Wijk som är en riktig kvinnokarl, och som redan för tjugo år sedan befann sig i spetsen av fallet. Är det en flört med Maria Langs charmiga kommissarie Christer Wijk som också var en kvinnokarl av rang? Det känns så.

Alla ljuger är en historia som är full av lögner och tvivel, vilket titeln ju antyder. Det är en berättelse där vi möter människor som döljer hemligheter. Det kan handla om att de vill skydda någon eller sig själv. Allting är så genialiskt uppbyggt och spännande. Jag sitter hela tiden på helspänn och njuter av att få läsa den här boken från första till sista sidan.

Det finns ju ett slitet uttryck som heter bladvändare, och detta är helt klar en sådan. Berättelsen kränger, svänger och vänder. Men ibland stannar den till och bara är. Vilket är skönt att vila i. Som läsare är jag emellanåt på helspänn, men i andra lägen vill jag bara njuta av den här oerhört spännande bok och de skickligt uppbyggda karaktärer som den innehåller.

Det här är helt klar det mest spännande och välskrivna jag läst i år, och på längre än så till och med. Styrkan ligger i att vanliga människor får ta plats och att deras berättelser är viktiga. Karaktärerna är varsamt utmejslade och bra beskrivna. Det är också vansinnigt spännande. Jag vill aldrig att det ska ta slut. Men det gör det, och allting som spretat och varit frågetecken knyts skickligt ihop till slut. Alla ljuger är en historia som kommer att finnas med mig länge.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2021-04-19 00:00 / Uppdaterad: 2021-04-18 08:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8435

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?