Recension

: Dagen är kommen
Dagen är kommen Ninni Schulman
2021
Bokförlaget Forum
7/10

Livslögner och livsöden

Utgiven 2021
ISBN 9789137150802
Sidor 562

Om författaren

Ninni Schulman föddes 1972 och växte upp i den värmländska bruksorten Lesjöfors. Hon har arbetat som journalist sedan 1995 (på Värmlands Folkblad, Se & Hör, Expressen) och bor i Stockholm.

Sök efter boken

Strax före jul hittas Harry och Inga Tynning bestialiskt mördade i sitt hem ett par mil utanför Hagfors. Allt tyder på att det handlar om ett hänsynslöst rån då både värdesaker och pengar saknas. Det gamla paret verkar leva ett lugnt och stilla liv. Inga har Alzeimers och Harry drar ett tungt lass med det. Poliserna Christer Berglund och Petra Wilander med kollegor får ett knepigt fall att nysta i lagom till julhelgen. Dessutom ska Christer bli pappa vilken dag som helst. Journalisten Magdalena Hansson är tillbaka på tidningen efter en lång sjukskrivning och även hon dras in i fallet.

Vi får också följa vårdbiträdet Wilma som kämpat sig tillbaka till tillvaron tillsammans med sin lilla son. Harry och Inga Tynning är en av dem som hon besöker i arbetet. Dessutom får hon ibland smycken anonymt på posten. Hon misstänker att det kan vara Harry som skickar dem. Hennes kille Emil är en sådan där snubbe som hela tiden befinner sig på gränsen till vad som är lagligt och okej. För Wilma som vill ha en trygg tillvaro är det knepigt.

Karaktärerna i boken är skickligt utmejslade. Jag tycker mycket om hur vanliga de är, och vilka mänskliga problem de tampas med. Polisen Christer tampas med sin gränslösa mor som vill så väl men hela tiden trampar över. Inte för att Christer tidigare har tyckt att det varit något problem, det är hans sambo Torun som påpekar det. Polisen Petra har ett snårigt privatliv och vet inte riktigt vad hon vill. Är det kollegan Geir med det vildlockiga håret som hon ska satsa på?

Det är lätt att identifiera sig med personerna i den här berättelsen och det gör att den kryper nära. Det gör också historien otäck. Att det mitt ibland oss promenerar omkring folk som är förmögna till att begå grova brott när bågen liksom brister. Det är lätt att inbilla sig den galna, besinningslösa mördaren som bor i ett fallfärdigt skjul, men sanningen är att hen oftast finns mitt ibland oss.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2021-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2021-07-13 20:23

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8514

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?