Recension

: Den långa flykten till frihet
Den långa flykten till frihet Tanya Landman
2019
Argasso
8/10

Om hudfärg och kön som avgör livsvillkor

Utgiven 2019
ISBN 9789188577375
Sidor 122
Orginaltitel Passing for White
Översättare Aili Lundmark
Först utgiven 2017

Om författaren

Tanya Landman är en brittisk författare till framför allt historiska barn- och ungdomsböcker och fantastik. Hon är också manusförfattare och dockskådespelare vid Storybox Theatre i Devon, England. Hon har skrivit ett 30-tal böcker, däribland Mondays are Murder, Apache, Buffalo Soldier och Beyond the Wall. På svenska finns Två ord (2009) och Den långa flykten till frihet (2019).

Tanya Landman – författarens hemsida

Sök efter boken

Första gången Benjamin möter Rosa håller han på att få en hjärtattack. Varför? För att hon ler mot honom, möter hans blick och snuddar vid hans hand. Han tänker att hon kommer att få honom piskad.

Det tar en liten stund innan Rosa inser hans misstag. Hon är så ljus i hyn att hon kan uppfattas som vit, men hon är slav, precis som Benjamin. Det här är den amerikanska södern i mitten av 1800-talet. Passing for white är originaltiteln på Tanya Landmans roman Den långa flykten till frihet.

Rosa och Benjamin blir ett par och gifter sig. De bor fortfarande hos sina ägare, men ges möjlighet att träffas ibland. Så blir Rosa gravid, och hon kan inte veta säkert vem som är barnets far – Benjamin, mannen hon älskar, eller den vite husbonden som tar sig den rätten? Hur ska man kunna leva så?

När det unga paret får chansen att fly så tar de den. Slavar har inga möjligheter att resa på egen hand, och inte heller en kvinna som ”passerar som vit” kan resa ensam med en manlig slav. Men en vit man … Sagt och gjort. Rosa klär ut sig till man, och utger sig för att vara Benjamins ägare. De påbörjar en lång färd norrut, till en plats där de och deras barn ska kunna leva i frihet.

Det låter kanske fantasieggande, men bygger faktiskt på en verklig historia. Ellen och William Craft hette det verkliga paret som lyckades undkomma slaveriet på det här sättet, och som har inspirerat Den långa flykten till frihet.

Det här är en kortfattad men mycket spännande och intressant berättelse som fungerar lika bra för vuxna som för ungdomar. Den levandegör ett grymt samhällssystem och en människosyn som ger tydliga ekon långt in i nutiden.

Ella Andrén

Publicerad: 2020-06-11 00:00 / Uppdaterad: 2020-06-08 19:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8129

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?