Recension

: Familjen
Familjen Cecilia Lidbeck
2020
Lilla Piratförlaget
8/10

Familjen framför allt

Utgiven 2020
ISBN 978-91-7813-127-3
Sidor 256

Om författaren

Cecilia Lidbeck är född 1962 i Lund. Hon är utbildad journalist men har skrivit flera barn- och ungdomsböcker sedan hon 1995 debuterade efter att ha vunnit Rabén & Sjögrens bilderbokstävling.

Sök efter boken

Ella bor på Gården, innanför stängsel, tillsammans med sina elva familjemedlemmar. De har varit fler i Familjen, men några har lämnat och anslutit sig till människorna i världen utanför – de som det inte finns något hopp för eftersom de valt den felaktiga vägen. Han som är allas Far predikar om farorna där ute, om gifter och atombomber, om plastkulor i smör och om datorer som fullständigt tagit över. ”Så mycket okunskap. Så mycket dumhet” säger han efter sina – av någon anledning allt tätare – turer till stan.

En dag står Jack på andra sidan stängslet och vänder upp och ner på Ellas tillvaro. Han hävdar att det inte finns någon kollaps. Tvivlet gror i Ella när Jack visar foton från en värld som inte alls ser ut att vara på undergångens rand. Misstron växer när hennes bror Örn blir sjuk och förvägras läkarvård med orden ”Naturen är den största helaren”.

Styrkan i denna roman, som passar barn från ca 9 år, ligger i att Cecilia Lidbeck lyckas göra det begripligt varför Ella och de andra i Familjen så starkt försvarar den sammanhållning som av andra närmast skulle beskrivas som en sekt. Det finns något tilltalande i tanken på att alla, stora som små, hjälps åt med hushållet och därför känner tacksamhet för den nykokta rödbetan med smör på. Inom Familjen förespråkas också vikten av kollektivet, av att hålla ihop och inte vara egoistisk. Att uppfostras i denna lära innebär att man lättare accepterar påståenden som att maten måste välsignas av solen för att kunna ätas. Men fastän det finns ljus och glädje i Ellas barndom plågas hon av ångest. Inre bilder av kemikaliemoln och sjuka barn plågar henne. Det är rädslan snarare än tron som länge får henne att lita på att Fars väg är den rätta.

Uppvaknandet som mötet med Jack innebär är måhända lite för hastigt, och Ella uppvisar en mental styrka som få barn i hennes ålder och situation skulle kunna göra, men för målgruppen är detta val helt rätt. Lojaliteten mot en bestraffande Far som inte lever som han lär måste brytas.

Familjen är i sin stillsamhet en gastkramande berättelse.

Mimmi Söderlund

Publicerad: 2020-06-10 00:00 / Uppdaterad: 2020-06-09 14:27

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8128

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?