Recension

: Doften av ett hem
Doften av ett hem Bonnie-Sue Hitchcock
2018
Gilla böcker
8/10

Möten över avstånd

Utgiven 2018
ISBN 9789178130160
Sidor 248
Orginaltitel The smell of other people´s houses
Översättare Helena Hansson
Först utgiven 2016

Om författaren

Bonnie-Sue Hitchcock är född och uppvuxen i Alaska, men bor numera i Lyons, Colorado. I Alaska arbetade hon tillsammans med sin familj med fiske, och har också varit radioreporter och -producent. Som författare debuterade hon 2016 med ungdomsromanen Doften av ett hem.

Sök efter boken

Hur många ungdomsböcker från Alaska har du läst? (Nej, Var är Alaska? räknas inte.) Romaner från Alaska över huvud taget? Jag kan i alla fall inte komma på någon.

Det är väl ungefär det som får mig att önska Doften av ett hem av debuterande Bonnie-Sue Hitchcock. En miljö som känns spännande. Kanske också något med de olika ungdomars perspektiv som utlovas, jag minns inte riktigt. Någonting nytt – det räcker gott som skäl.

Hade det varit originaltiteln jag stött på, The smell of other people’s houses, så hade nog även den fångat mitt öga, men det är det alltså inte, och uppriktigt sagt har jag glömt vad det var för någonting när romanen väl landar i min brevlåda. Doften av ett hem, jaha.

Hem, visar det sig i alla fall, är något ganska problematiskt för ungdomarna i denna lilla pärla till debutroman. Ruth blir ivägskickad hemifrån när det blir uppenbart att hon brutit mot det lilla samhällets och inte minst den strikta mormoderns spelregler. Dora får bo hemma hos en kompis för att komma undan sina alkoholiserade föräldrar. Hank och hans bröder rymmer hemifrån av liknande skäl, och Alyce känner sig visserligen hemma på sin pappas fiskebåt, där hon hjälper till hela somrarna, men det gör också att hon måste missa dansprovet som kan avgöra hela hennes framtid.

På olika sätt och platser korsas de fyra ungdomarnas vägar och blir betydelsefulla för varandra. Röda sidenband binder dem samman.

Berättartekniskt är det också oerhört snyggt gjort. Inte allt som händer karaktärerna händer i romanens centrum. Perspektiven skiftar, och mycket sker lite i ögonvrån, sådär som andra människors liv pågår medan man är uppe i sitt eget drama. Plötsligt får man syn på varandra och möts, får betydelse. Liv går ihop och isär.

Avstånden kan vara avsevärda, inte minst geografiskt. Alaska breder ut sig, på en gång majestätiskt och småstadsaktigt, men avstånden – mellan nu och då, här och där, mig och dig – går att överbrygga.

Ella Andrén

Publicerad: 2018-12-25 00:00 / Uppdaterad: 2018-12-24 21:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7582

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?