Recension

: Dagen du förstörde allt
Dagen du förstörde allt Linnea Dahlgren
2018
Vox by Opal
9/10

Ömsint skildring av vänskap och förlust

Utgiven 2018
ISBN 9789188665072
Sidor 246

Om författaren

Linnea-Dahlgren_ny
Foto: Pernilla Dahlgren

Linnea Dahlgren är född 1991, bor i Malmö och arbetar som biblioteksassistent. Hon är bland annat utbildad vid Lunds författarskola. Dagen du förstörde allt är hennes debut.

Sök efter boken

För många, många år sedan orkade inte min bästa vän finnas längre. Hon blev utsatt för ett vidrigt övergrepp som gjorde att saker i det förflutna kom ikapp henne. Det går inte en dag utan att jag saknar henne, men hur jag tänker på henne har förändrats över åren. I början var saknaden ett djupt sår och jag hade dåligt samvete för att jag inte skyddat, burit och räddat henne ifrån det onda. Men undan för undan har såret läkt och det är inte lika smärtsamt att pilla på. Svåra sår försvinner aldrig helt, ärrvävnad bildas men numera kan jag glädjas åt hur fint det är att jag fått ha henne och jag tänker mindre på det svåra.

I Dagen du förstörde allt får vi möta Melanie och Kassandra, a.k.a Mellan och Kass. De har börjat gymnasiet för ett par månader sedan. De går på samma skola men olika program. Så var det inte från början. Då blev de ihopfösta av fröken Kristoffer. Det visade sig vara en himmelsk matchning.

Vi börjar skratta samtidigt. Våra skratt är speciella. Det händer aldrig att bara en av oss skrattar. Antingen skrattar båda eller ingen. Våra mammor säger att vi umgåtts för mycket.

Historien berättas av Melanie för Kassandra. När boken börjar kommer inte Kass att leva så mycket längre. Inom ett dygn är hon död. Men om detta vet inte Mellan. Det är en kall morgon i början av oktober och vännerna möts bland sköra boklöv för att sällskapa till skolan. Allting är nästan som vanligt men något skaver. Även om Mellan och Kass är själsfränder så kan inte Mellan läsa bästisens alla tankar. De har en hemlig plats de kallar Tidssmygen. Den ligger i en glänta där solen alltid lyser. Där ligger vännerna tillsammans och minns. De reser bakåt till barndomen men även framåt i tiden. Alla äventyr de har framför sig. Strapatser till främmande länder, men även hur de på ålderns höst dricker varm choklad tillsammans på äldreboendet. Något som alltså inte kommer att bli verklighet.

Men Mellan har en idé. Hon ska ta tillbaka Kass. Genom att från Tidssmygen resa tillbaka till den där ödesdigra sista morgonen tillsammans tänker hon regissera om skeendet. Dagen du förstörde allt är en brutal historia om att känna sig annorlunda och fel. Det är också en underbar berättelse om innerlig vänskap, nyfikenhet, fantasi och sedan den där jävla döden. Plus massor av existentiella frågor som även jag som vuxen fortfarande grubblar på. Och det är det som bär boken. Det plus att kunna göra om och rätta till saker som blev fel. Det är väldigt vackert skildrat och även livsviktigt.

Karaktärerna känns jordade även om de stukas hårt av Kassandras död. Relationen mellan Melanie och hennes mamma är ömsint skildrad och Melanie förvånas över att hennes mamma nästan alltid säger de rätta sakerna som får det att kännas lite mindre vidrigt. En annan stöttepelare är hennes hund Maxi som bara genom att finnas till får tillvaron att bli mindre hemsk. Melanie har sedan tidigare en nära relation till Kassandras familj och den fortsätter. Tillsammans fogar de ihop bitarna som var och är Kassandra.

Döden är sällan snäll. Den är något vi alla måste bearbeta. Och det är ju tyvärr så att döden är oberäknelig. Samtidigt som allting på något märkligt sätt rullar på. Tiden stannar inte bara för att din bästis gått och dött även om det känns som att allt är slut, jag vet det. Det är vidrigt. Men på något sätt måste vi som är kvar klara av att gå vidare. Vårt uppdrag är att våra döda inte försvinner utan att vi vårdar deras minne.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-08-06 00:00 / Uppdaterad: 2018-08-05 19:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7435

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?